Is de zomer nu echt voorbij? Het zonnetje is al wat meer achter de wolken verstopt en af en toe komt er een buitje uit de lucht vallen. Het lijkt er op dat de herfst begonnen is. Aan de ene kant vind ik het jammer dat de zomer alweer voorbij is, want voor mijn gevoel is de zomer voorbij gevlogen. Maar aan de andere kant is het ook wel weer leuk dat we richting het najaar gaan. De herfst is een heel sfeervol en gezellig seizoen, vol warme drankjes, kaarsjes, warme dekentjes, zachte truien en heerlijke boswandelingen. Maar ook krijg ik spontaan weer zin om iets lekkers te bakken. Vier recepten die ik afgelopen jaar deelde heb ik nogmaals onder elkaar gezet en deze ga ik zeker ook dit jaar weer maken!
Appeltaart
Wat heb je nodig
Voor het deeg
200 gram zachte boter
160 gram bruine basterdsuiker
Half theelepeltje kaneel
300 gram witte bloem
1 ei
Een snufje zout
Voor de vulling
100 gram rozijnen
1 kilo appels
4 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
3 theelepels kaneel
Zo maak je je eigen appeltaart
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Meng de zachte boter, de bruine basterdsuiker en 1 theelepel kaneel door elkaar.
- Zeef de bloem en het snufje zout bij het mengsel en voeg daar het eitje aan toe.
- kneed het deeg goed door elkaar, zodat alles goed soepel en gemengd wordt. Dek het vervolgens af en zet het minimaal een kwartiertje in de koelkast.
- Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm. Zet de springvorm nog even in de koelkast, zodat het nog eventjes kan rusten.
- Wel de rozijnen in een beetje water. Hierdoor worden ze wat sappiger.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Giet de rozijnen af en voeg ze toe aan de stukjes appel.
- Voeg de suiker, de vanillesuiker en de 3 theelepels kaneel toe aan het appel/rozijnen mengsel en roer het goed door elkaar.
- Pak de springvorm er weer bij en schep de vulling er in. Gebruik het overgebleven deeg om de bovenkant van de taart mee te bedekken.
- Doe het eitje in een kommetje en klop het los. Hiermee bestrijk je nog eventjes de bovenkant van de appeltaart, zodat hij straks een mooi kleurtje krijgt.
- Bak de appeltaart een uurtje in de oven en klaar is je eigen appeltaart!
Simpele herfst koekjes
Wat heb je nodig
125 gram boter
180 gram suiker
1 eitje
8 gram vanillesuiker
200 gram bloem
Een snufje bakpoeder
Een snufje zout
Uitsteekvormpjes
En voor het glazuur heb ik kleurstof (rood en geel wordt oranje en blauw en geel wordt groen) nodig, poedersuiker (ongeveer 100 gram) en een piepklein beetje water.
Zo maak je deze pompoen koekjes
1. Om de koekjes zo lekker mogelijk te maken is het handig dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Pak vervolgens een kom en doe hier de boter, de suiker en de vanillesuiker in. Klopt doet goed doorelkaar, waardoor er een romig mengsel ontstaat.
2. Pak het ei en meng dit er doorheen. Zeef de bloem, het bakpoeder en de zout en voeg dit ook toe aan het mengsel, totdat je een stevig deeg hebt.
3. Zet het beslag een uurtje koelen in de koelkast.
Tip: Hoe kouder het deeg de oven in gaat, hoe beter het zijn vorm behoudt tijdens het bakken.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het deeg weer uit de koelkast en steek nu de koekjes uit in de gewenste vorm. Ik gebruik hiervoor een appeltje. Deze lijkt heel erg op pompoen en deze kocht ik bij de Blokker.
5. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten, totdat ze mooi lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
6. Maak het glazuur door 100 gram poedersuiker te mengen met een piepklein beetje water. Doe er wat kleurstof (meer geel dan rood/blauw) bij en meng het door elkaar totdat het een plakkerig mengseltje is. Doe het tenslotte op de koekjes (dit kunnen jullie netter dan ik!) en laat het even opdrogen.
Pumpkin Spice Latte
Wat heb je nodig
1 kopje koffie
200 ml halfvolle melk (ik gebruik zelf havermelk)
1 eetlepel pompoenpuree (of een eetbare pompoen)
Een halve theelepel koek- en speculaaskruiden
1 theelepel vanille-aroma (of wat vanillesuiker)
1 (of 2) schepje(s) suiker
Slagroom
Zo maak je het
1. Pak de eetbare pompoen erbij en snij met een dunschiller een gedeelte van de schil er af. Snij er een stukje van af en doe het in een pannetje met water. Dit stukje pompoen gaan we koken totdat het zacht is. Zodra het zacht is, giet je het water uit het pannetje en pureer je de pompoen met een vork.
2. Doe de melk en de koek- en speculaaskruiden bij de pompoenpuree en breng het aan de kook. Roer het af en toe even door elkaar.
3. Zet ondertussen een kopje koffie en doe het in een grote mok.
4. Zodra de melk kookt haal je het van het vuur en voeg je er de vanille-aroma of vanillie suiker en een schepje gewone suiker aan toe.
5. Giet het bij de koffie in de grote mok. Doe er nog een grote toef slagroom op en maak het af met nog wat extra koek- en speculaaskruiden. Super lekker, super simpel en je hele keuken ruikt verrukkelijk!
Bladerdeeg peren met kaneelsuiker
Wat heb je nodig
Peren
Bladerdeeg
Suiker
Kaneel
Zo maak je de Bladerdeeg peren
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, zodat de oven alvast lekker kan opwarmen.
- Pak een papiertje en teken de vorm van het bladerdeeg gebakje uit. Zorg ervoor dat de vorm een stukje groter is dan het peertje zelf.
- Snij de bladerdeeg in dezelfde vorm als dat je op het papier gemaakt hebt. Standaard bladerdeeg kan te klein zijn. Ga er even met een deegroller overheen of plak er een stukje extra bladerdeeg aan vast.
- Deel de meer door tweeën en haal het klokhuis er uit. Leg de halve peertjes op de bladerdeeg.
- Meng nu een beetje kaneel met wat suiker, zodat je eigen kaneelsuiker ontstaat. Verdeel een beetje over de peertjes en het bladerdeeg heen.
- Nog eventjes in de oven, totdat het bladerdeeg goudbruin is en je peergebakjes zijn klaar!
Appeltaart recept, Lekkere appeltaart, recept pumpkin spice latte, psl recept, Koekjes recept, herfstkoekjes, recept met peer, bladerdeeg
Dit ziet er heerlijk uit
Wat een heerlijke recepten. Ik krijg er meteen trek in!
Wat een leuke ideetjes allemaal en wat ziet het er ook lekker uit! Ik ben gek op appeltaart, maar die perentaartjes lijken me ook héérlijk.
Wat onwijs leuk hoe je die appeltaart hebt gemaakt! Van die peer zou mijn vriend wel blij worden denk ik.
Ik kijk al echt uit naar de herfst. Vroeger vond ik het altijd jammer als de zomer voorbij was, maar nu vind ik herfst juist fijn, alles ziet er dan ook zo mooi uit! Wat zien je creaties er allemaal weer heerlijk uit.
Die koekjes en de taart blijf ik zó schattig vinden! 🙂
Het ziet er ook allemaal zo heerlijk en mooi uit!