Home » Zorgeloos en gelukkig de tachtig passeren doe je met goede zelfzorg!

Zorgeloos en gelukkig de tachtig passeren doe je met goede zelfzorg!

Als je de leeftijd van tachtig hebt bereikt, is het niet onwaarschijnlijk dat je last hebt van veel voorkomende ouderdomskwalen zoals vergeetachtigheid, beperkte mobiliteit, slechtziendheid of artrose of een combinatie van dit soort ouderdomskwalen.
Vanwege de toenemende kwetsbaarheid gaan de dagelijkse handelingen niet meer zo soepel als vroeger, en ben je waarschijnlijk wat meer beperkt in je doen en laten. Gelukkig kom je een heel eind met goede zelfzorg en met hulpmiddelen, en kun je desondanks het leven toch nog zo prettig mogelijk maken voor jezelf. Hoe je dit aanpakt, lees je in dit blogartikel.


Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

Om deze bewonderenswaardige leeftijd te kunnen trotseren, is het van belang om zo veel mogelijk in balans te blijven en goed in je vel te zitten. Dit kun je zelf grotendeels in goede banen leiden door goed voor jezelf te zorgen. Let er bijvoorbeeld op dat je genoeg nachtrust krijgt, gezond eet en voldoende water drinkt. Daarnaast kan het prettig zijn om eens in de zoveel tijd opnieuw de balans op te maken. Beoordeel wat je nodig hebt om het leven voor jezelf prettig te maken. Misschien loop je momenteel tegen nieuwe belemmeringen aan, en heb je belang bij hulpmiddelen waar je eerder nog niet aan hebt gedacht. Bespreek de mogelijkheden in dit geval met je huisarts of thuiszorg.


Aan welke hulpmiddelen kun je zoal denken?

Voor de meeste tachtig-plussers is een verhoogd toilet of een zitdouche geen overbodige luxe. Dit soort ondersteunende hulpmiddelen maken het zelfstandig wassen en naar de wc gaan stukken makkelijker. Ook een traplift kan een verademing zijn als je fysiek kwetsbaar bent. Trapliften maken het mogelijk om zelfstandig je bovenverdieping te bereiken met behulp van een stoel die via een rails langs je trap omhoog en omlaag beweegt.

Lijkt een traplift je een goede investering? Neem dan eens een kijkje bij https://handicare-trapliften.nl/. Op deze website vind je verschillende soorten trapliften en alle informatie die je nodig hebt als je een traplift wil kopen of huren. Zo vind je bijvoorbeeld informatie over de aanschafkosten, het huren van een traplift en hoe het zit met een traplift vergoeding. Ook kun je hier een traplift vergelijken en kijken welke traplift het beste bij jouw woonsituatie past.

Oefenen met tevredenheid

Ook je levenshouding heeft veel impact op de mate waarin je je gelukkig voelt. Je kunt een positieve levenshouding in de meeste gevallen zelf enigszins beïnvloeden. Dit begint bij acceptatie van de nadelen van deze leeftijd. Ze zijn vervelend, maar ze hoeven je niet constant in de weg te staan. Als je je richt op wat nog wel mogelijk is en focust op passende oplossingen, biedt dat perspectief en kun je nog zo veel mogelijk halen uit het leven op je oude dag.

Kortom: gun jezelf het beste, en blijf positief!

Delen: