Telkens wanneer je een sportveld betreedt, weet je dat je het veld geblesseerd kunt verlaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een rugblessure, waar relatief veel sporters last van kunnen krijgen. Dergelijke aandoeningen komen vaak voor bij atleten, zowel bij professionele als amateursporters. De rugblessures die door het sporten komen, hangt af van de sport. Enkele van de meest voorkomende sportgerelateerde rugblessures vind je hieronder, terwijl we ook nog uitleggen hoe de artsen deze klachten vaak behandelt.
Lumbale verstuikingen en verrekkingen
Deze blessures komen vooral veel voor in de sportschool, niet per se op sportvelden. Ze komen dan doordat je bij het tillen een onjuiste techniek gebruikt of juist te veel gewicht probeert te liften. Vaak lossen de verstuikingen en verrekkingen van de onderrug zichzelf op, je hebt dan dus geen arts nodig. Wel kun je ontstekingsremmende medicijnen gebruiken, voorbeelden hiervan zijn ibuprofen en naprosyn. Dit kan de behandeling van je rugblessure versnellen.
Stressfracturen
Als je een sport uitvoert waarbij je repetitieve extensiebewegingen maakt, is de kans relatief groot dat je een stressfractuur in je wervelkolom krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij duiken, dansen, gymnastiek en volleybal. De stressfracturen worden ook wel parsfracturen of spondylolyse genoemd en ontstaan wanneer er een scheur is in het benige achterste gedeelte van de wervelkolom. Deze breuken zijn te zien bij een MRI-scan rug.
Deze stressfracturen ontstaan dus door een overmatige en herhaalde belasting van de pars interarticularis, wat een bepaald gedeelte van de wervelkolom is. Je hebt bij dit soort letsel pijn in je onderrug. Je arts kan zo’n breuk bekijken op een MRI bodyscan, maar hiervoor kan ook een CAT scan of röntgenfoto gebruikt worden. Vaak worden de stressfracturen in de wervelkolom behandeld met rust en een rugbrace. Soms is een agressievere behandeling nodig, dit hangt natuurlijk van de fractuur af.
Cervicale verwondingen
Bij sommige sporten komen bepaalde blessures vaker voor. Zo hebben American football spelers vaker last van zogeheten stingers, wat een bepaald letsel aan je nek is. Deze verwondingen manifesteren zich als voorbijgaande eenzijdige gevoelloosheid of tintelingen in de schouder als gevolg van het uitrekken of samendrukken van de cervicale zenuwwortels. Het is belangrijk dat een stinger zo snel mogelijk opgelost wordt, dit moet eigenlijk al op het veld gedaan worden. Als dit niet mogelijk is, heeft de sporter onmiddellijk medische hulp nodig. Vaak moet een arts hiervoor de klachten verder evalueren om de behandeling te bepalen.