Home » Huidveroudering: de menselijke invloed op dit natuurlijke proces

Huidveroudering: de menselijke invloed op dit natuurlijke proces

Het ouder worden van de huid is een natuurlijk proces. Je huid wordt immers elke seconde weer een seconde ouder. Dit neemt niet weg dat er helemaal geen menselijke invloed is op dit natuurlijke proces. Sterker nog: op meerdere manieren kun je vanuit jezelf invloed uitoefenen op dit natuurlijke proces 

Deels erfelijk

Het natuurlijke proces van huidveroudering is deels erfelijk. Dit betekent dat je bepaalde genen hebt die voor een vroegtijdige of late veroudering van de huid kunnen zorgen. Of voor een specifieke vorm van huidveroudering. Het ouder worden van de huid gebeurt namelijk niet altijd op exact dezelfde manier.

Grote invloed van sigaretten en andere middelen

De invloed van sigaretten op de huid is gigantisch. De nicotine zorgt voor het verrimpelen van de huid; dit zorgt indirect dus ook voor een aanzienlijke veroudering van de huid. Dit geldt overigens niet alleen voor sigaretten, maar ook voor andere verdovende middelen. Een goed voorbeeld hiervan is alcohol. Overmatig alcoholgebruik kan een uitdroging van de huid veroorzaken, waardoor je huid minder veerkrachtig is. Ook kan overmatig alcoholgebruik zorgen voor een tekort aan vitamine A. Dit is eveneens van grote invloed op de huidconditie.

Hormonale veranderingen

Ook hormonale veranderingen zijn van invloed op het ouder worden van de huid. Het lastige is alleen dat je hier zelf weinig invloed op uitoefent. Als je als vrouw in menopauze terecht komt, kun je hier in principe niks aan doen. Ook andere vormen van hormonale schommelingen zijn van invloed op het ouder worden van de huid. Dit komt vooral doordat de huid minder elastisch wordt. Ook kan de vochtigheid in/van de huid veranderen, waardoor sneller de tekenen van veroudering zichtbaar worden.

Stress

Ervaar je veel stress? Hier moet je zo snel mogelijk korte metten mee maken. Met name bij chronische stress is gebleken dat dit van grote invloed is op het niveau van cortisol. Juist dit hormoon is bepalend voor de sterke en veerkrachtige huid.

Te hoge niveaus van cortisol brengen een verzwakking in de huidbarrière met zich mee. Je huid is hierdoor gevoeliger, bijvoorbeeld voor ontstekingen. Dit is indirect ook van invloed op het ouder worden van je huid. Je zou er daarom alles aan moeten doen om stress te voorkomen. Of om aanwezige stress zo snel mogelijk te verhelpen.

Onderschatting van het zonlicht

Heb je het idee dat het zonlicht niet al te veel kwaad kan? Dan moet je deze gedachtegang snel overboord gooien. Inmiddels is gebleken dat het felle zonlicht voor een aanzienlijke veroudering van de huid zorgt. Dit is zelfs één van de grootste factoren op het gebied van huidveroudering.

Wat je ertegen kunt doen? Je goed insmeren met zonnebrand. Ook is het belangrijk om regelmatig de schaduw op te zoeken. Je huid is ontzettend kwetsbaar en kostbaar tegelijkertijd; neem de bescherming van je huid daarom serieus.

Merk je desondanks tekenen van veroudering op? Probeer dan de producten uit de LiftActiv lijn van Vichy eens. Met deze producten ga je onder meer rimpels en een vermindering van de huidstevigheid tegen.  

Delen: