Home » Hoe kunnen moeders met gehoorverlies hun zelfvertrouwen herwinnen?

Hoe kunnen moeders met gehoorverlies hun zelfvertrouwen herwinnen?

Het verlies van je gehoor is voor iedereen die dit overkomt natuurlijk enorm lastig. Zeker wanneer je moeder bent kan gehoorverlies enorm moeilijk zijn en leiden tot een gevoel van isolatie en frustratie. Je hebt wellicht het gevoel dat je niet volledig mee kan doen in de maatschappij en daarnaast in het leven van je kinderen. In dit artikel vertellen we je hoe je als moeder je zelfvertrouwen terug kunt winnen.

Online hoortest

Wanneer je last hebt van gehoorverlies, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Je kunt beginnen met een gecertificeerde online hoortest.  Een hoortest wordt gedaan om te kijken hoe goed je gehoor werkt. Met zo’n test wordt vastgesteld of je oor normaal functioneert, maar ook welk specifiek deel van je gehoor mogelijk niet goed werkt en wat de reden daarvoor is. Daarnaast kan een audicien met een hoortest ook meten hoe slechthorend je bent.

Win informatie in bij een audicien

Wanneer er gehoorverlies bij je is vastgesteld, is een gehoorapparaat een oplossing om zo wel alles te kunnen blijven horen. Er zijn voor elk soort gehoorverlies gehoorapparaten. Er zijn dan ook verschillende gehoorapparaten in maten.  De technologie ontwikkelt zich enorm snel, en de dagen van grote apparaten in je oor zijn voorbij. Er zijn tegenwoordig genoeg opties voor gehoorapparaten die je niet tot nauwelijks kunt zien, zoals in het oor (IHO) hoortoestellen. Ga daarom langs bij een audicien om te kijken wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Het accepteren van de situatie

Het is belangrijk om ten allen tijde te onthouden dat gehoorverlies je niet minder maakt als persoon. Ondanks dat je het misschien zo kan voelen, is je gehoorverlies geen onderdeel van hoe jij bent als persoon. Het maakt je dus ook zeker niet een minder persoon of moeder. Door te accepteren dat je gehoorverlies bij jou hoort, maak je de situatie slechts een obstakel in je leven. En obstakels zijn nu eenmaal onderdeel van het leven, die je kunt overkomen.

Blijf betrokken

Ondanks dat het voelt of je door je gehoorverlies minder betrokken kunt zijn in het leven van je kind, is dit helemaal niet waar. Het is juist belangrijk om de dingen te blijven doen die je voorheen ook deed met je kind(eren), zoals voorlezen, spelen of andere activiteiten. Ondanks dat deze activiteiten wellicht wat aanpassingen vereisen door je gehoorverlies, betekent dit niet dat het niet meer mogelijk is. Het is belangrijk om hierin samen met je kinderen een weg in te vinden, zodat je betrokken kunt blijven in het leven van je kinderen. Zo blijf je zelfverzekerd als moeder na je gehoorverlies. 

Zorg goed voor jezelf

Als moeder zijnde zet je jezelf vaak op de laatste plek, naast je kinderen, familie en partner. Maar ook wanneer je last hebt van gehoorverlies is het enorm belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd vrijmaakt voor je hobby’s en dingen die je leuk vindt. Of dit nou bepaalde sport is, of juist creatief bezig zijn. Zo zorg je ervoor dat je sterker in je schoenen blijft staan na je gehoorverlies.

Zorg voor een kring van goede mensen om je heen

Gehoorverlies kan je onzeker maken, en daarom is het extra belangrijk om een goede kring van ondersteunende mensen om je heen te hebben. Dit kunnen familie, vrienden of lotgenoten online zijn. Wanneer je het even lastig hebt, kun je altijd terugvallen op deze groep mensen en zo zorg je ervoor dat je je zelfverzekerd kunt blijven ondanks je gehoorverlies.  Zelfverzekerd blijven na je gehoorverlies kan lastig lijken, maar met de juiste aanpak kan het je alleen maar sterker maken!

Delen: