
Als je ouder wordt, is het onvermijdelijk dat je lichaam verandert. Op latere leeftijd heb je meestal bijvoorbeeld minder spiermassa en wordt de huid dunner. Ook ontstaan er fijne lijntjes, pigmentvlekken en kan de huid een doffe teint krijgen. Bij veel mensen heeft dit ook invloed op hoe ze zich voelen. Het verouderingsproces is niet helemaal tegen te houden. Desondanks is het wel mogelijk om sommige ouderdomsverschijnselen af te remmen of te camoufleren. Met gezonde gewoontes, een preventieve huidverzorging en gerichte behandelingen is het mogelijk om langer een jongere uitstraling te behouden.
Hoe verandert de huid als je ouder wordt?
Vooral de veranderingen in de huid zijn opvallend naarmate we ouder worden. De huid wordt namelijk dunner, droger en minder elastisch. Dit is onder meer te danken aan een afname van de collageen- en elastineproductie. Dit zijn twee belangrijke bouwstenen voor de huid. Al rond je 25e levensjaar begint de productie van deze stoffen af te nemen. Daarnaast maakt het lichaam ook minder snel nieuwe cellen aan. Hierdoor kan je huid doffer ogen. Daarnaast kunnen pigmentcellen met de tijd ontregeld raken, waardoor er ouderdomsvlekken kunnen ontstaan.
De veranderingen in je huid zijn vooral natuurlijk. Toch kunnen ouderdomsverschijnselen ook sneller optreden door je levensstijl en externe factoren. Zo kan UV-straling bijvoorbeeld veel invloed hebben, net als roken. Mensen waarbij de huid langdurig is blootgesteld aan UV-straling krijgen eerder te maken met veroudering van de huid.
De invloed van de zon op je huid
Een van de voornaamste redenen dat de huid sneller veroudert, is doordat deze wordt blootgesteld aan de zon. UV-straling beschadigt de huid en zorgt ervoor dat het verouderingsproces sneller verloopt. Zo wordt de huid minder stevig en kunnen er ouderdomsvlekken en pigmentvlekken ontstaan. Ouderdomsvlekken ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid overactief worden en daardoor meer melanine aanmaken. Zo kunnen er donkere verkleuringen op de huid verschijnen, met name op de plekken die veel blootgesteld zijn aan UV-straling. Of je ouderdomsvlekken verwijderen kunt? Er zijn behandelingen waarmee je de vlekjes aanzienlijk kunt verminderen, maar voorkomen is natuurlijk wel beter dan genezen.
De beste manier om huidveroudering te vertragen
De beste manier om het verouderingsproces van de huid te vertragen, is door preventieve maatregelen te nemen. Zo is het vooral belangrijk om de huid goed tegen UV-straling te beschermen, door je iedere dag in te smeren met zonnebrandcrème. Zelfs op dagen dat het niet zonnig is, is er UV-straling. Daarnaast is het essentieel om de huid goed te hydrateren. Een goed gehydrateerde huid is namelijk beter bestand tegen externe factoren. Het is verstandig om verzorgingsproducten met voedende ingrediënten als hyaluronzuur, ceramiden en antioxidanten te gebruiken.
Het effect van je levensstijl en voeding
Ook je levensstijl en voeding hebben veel impact op de gezondheid van je huid. Zo ondersteunt een gezond voedingspatroon het natuurlijke herstelvermogen van je huid. Het is belangrijk om voldoende groente, fruit en gezonde vetten binnen te krijgen. Ook regelmatig sporten kan helpen om de huid gezond te houden, aangezien dit de doorbloeding stimuleert. Slaaptekort, alcohol, roken en stress hebben juist een averechts effect. Deze factoren kunnen de afbraak van collageen versnellen en voor ontstekingsreacties zorgen.
Ouderdomsverschijnselen verhelpen, thuis of bij een specialist?
Heb je ouderdomsverschijnselen die je graag wilt verminderen? Dan zijn er vaak verschillende soorten professionele behandelingen om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan laserbehandelingen, peelings of microdermabrasie. Daarnaast zijn er ook geavanceerde formules te verkrijgen om je huid thuis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan serums tegen pigmentvlekken en crèmes met exfoliërende zuren. Welke behandeling je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je huidtype, het soort ouderdomsverschijnselen en je eigen voorkeuren.