Home » Mijn tips voor het verbouwen van een woning

Mijn tips voor het verbouwen van een woning

Bron

7 jaar geleden hebben wij ons huidige huis gekocht. De woning was destijds van de woningstichting en zodra de huurders eruit gingen, werd de woning verkocht. Op deze manier konden wij het huis goedkoop kopen. Wel moest er nog alles aan gedaan worden. Het huis was helemaal gestript. Er zat geen vloer in, er zat geen behang op de muur, het keukenblokje was nodig toe aan vervanging en ook de badkamer en het toilet konden wel een opknapbeurt gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, op deze manier konden wij het wel zo maken zoals wijzelf voor ogen hadden.

We waren jong, starters en we draaiden onze handen niet om voor een beetje klussen. En toch kwamen we er snel op terug. Een huis verbouwen doe je niet zo maar even. Er komt best veel bij kijken en vooral als je geen klusser bent, is het behoorlijk pittig. Daarom leek het mij een leuk idee om mijn tips voor het verbouwen van een woning met jullie te delen. Hier komen ze!

Maak een planning

Wij zijn onze verbouwing begonnen zonder planning. We gingen het hele huis aanpakken en daardoor gingen we gewoon van start. Al snel kwamen we erachter dat het toch wel heel belangrijk is dat je bepaalde klussen als eerste aanpakt. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, de badkamer en het toilet. Wij hadden geluk dat er ook een toilet in de badkamer zat, waardoor er wat minder tijdsdruk ontstond. Ook zat er nog een keukenblok in het huis, waardoor we iedere dag gewoon konden koken. Maar wil je het verbouwen van je woning zo snel en efficiënt mogelijk doen, dan is een (realistische) planning echt noodzakelijk!

Stel een budget vast

Globaal hebben wij een budget vastgesteld toen wij aan de verbouwing begonnen, maar gaandeweg kom je erachter dat bepaalde dingen meer kosten dan je verwacht. Tenminste, dat hadden wij. Zo hebben wij namelijk best veel geld uitgegeven aan verf en schildermaterialen. Je bent zo door een potje verf heen. Maar ook kosten van bijvoorbeeld deurbeslag, deuren, kranen en lampen zijn vaak duurder dan je verwacht.

Raffel niet af

Als je lang in de verbouwing zit, dan ben je sneller geneigd om bepaalde klussen af te raffelen. Doe dit niet! Hoe moe en hoe zat je het ook bent. Je gaat er echt spijt van krijgen als bepaalde dingen in huis niet zo mooi zijn geworden als wanneer je er net wat meer tijd en energie in gestoken had.

Pak rust momenten

Natuurlijk wil je je woning zo snel mogelijk klaar hebben en er lekker gaan wonen, maar toch is het belangrijk dat je tijdens het klussen en verbouwen rust pakt. Ga een dagje niet met het huis aan de slag, maar plan iets leuks. Hierdoor krijg je vast weer veel nieuwe energie om aan de gang te gaan.

Werk netjes

Zodra je klaar bent met een klus moet je ervoor zorgen dat je alle rommel ook weer opruimt. Eén van onze grote klussen was het verwijderen van een draagmuur in onze keuken. Dit zorgde voor heel veel rommel. En dan is het wel erg handig als je apparaten in de buurt hebt, die de rommel helpen op te ruimen. Zo zijn bouwstofzuigers echt ideaal voor grote verbouwingen. Werken in een rommelige omgeving werkt totaal niet motiverend en daardoor duren klussen alleen maar langer en kunnen de klussen je op een gegeven moment tegenstaan.

Goede materialen

Tape dat op de muur vast blijft zitten, een stompe zaag, botte bitjes van een boormachine. Het is zo vervelend als je je best doet om je woning mooi te maken en je materialen, apparaten of machines je in de steek laten. Zorg ervoor dat je goede materialen bij de hand heb. Ga ook niet aan de slag met apparaten die eigenlijk niet voor de klus bedoeld zijn. Voor iedere klus is er wel een apparaat of machine te vinden die de klussen toch net wat gemakkelijker maken. Investeer in goede machines die je veel gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een goede accu boor, een cirkelzaag, een waterpomp of schuurmachine. Eventueel kun je veel machines en apparaten ook huren, mocht je het apparaat niet zo vaak gaan gebruiken.

Heb jij wel eens een woning verbouwd?

Delen:

5 Reacties

  1. chucky1012
    24 augustus 2021 / 7:48 PM

    Zoveel fijn tips om een woning te kunnen verbouwen.
    Regelmatig zie ik woonprogamma’s dat er tijdens het verbouwen onvoorziene kosten zijn.
    Bv. door houtrot, een lekkage etc….

    Xoxo

    • The Beauty Magazine
      Auteur
      24 augustus 2021 / 8:32 PM

      Oh, ja dat ook natuurlijk! Gelukkig hebben wij dat niet meegemaakt.

  2. Darina
    25 augustus 2021 / 8:35 AM

    Goede tips. Wij hebben ons huis twee keer verbouwd in 20 jaar…een goede planning en goed materiaal is het allerbelangrijkste. Verder vond ik het ook belangrijk om een plek in huis te creeren waar je even tot rust kon komen. Vorig jaar woonden we drie maanden boven en heb ik het daar zo goed als mogelijk, gezellig ingericht.

  3. Audrey
    25 augustus 2021 / 8:46 AM

    Ik heb ook vaak op Funda zitten kijken naar voormalige huurwoningen. Het leek me zo heerlijk om een soort leeg canvas te hebben waar je dan precies aan kon toevoegen wat er bij je smaak past. Uiteindelijk kwam er echt een instapklare woning op mijn pad en die heb ik gekocht. Dat was echt een gevalletje alleen maar verven en verhuizen. Als ik dit zo lees, is dat eigenlijk best heel fijn, haha!

  4. bychristiana
    25 augustus 2021 / 10:13 AM

    Goede tips! Er komt inderdaad altijd meer bij kijken dan je denkt. In de afgelopen jaren hebben wij ook bijna ons hele huis verbouwd. De belangrijkste les die ik geleerd heb is om niet te willen besparen op de verkeerde dingen. Soms ga je voor een budget oplossing waar je dan achteraf helemaal niet blij mee bent. Omdat je het dan toch weer gaat veranderen is het uiteindelijk helemaal niet budgetproof meer;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.