De zondag staat bij ons bekend om de gezellige ontbijtjes. Verse broodjes, lekkere sapjes en er vooral wat meer tijd aan besteden. Doordeweeks eten we toch snel ons brood op en zien we het meer als de eerste “brandstof” van de dag. Des te lekkerder smaakt het brood in het weekend. En als het dan ook nog eens vers uit de oven of zelfs uit een broodbakmachine komt, dan is het helemaal een feestje!
Wij bakken onze broodjes af in de oven. Vooral croissantjes vinden we heel lekker. Maar ooit hoop ik een broodbakmachine te hebben om ook anders soorten brood in te bakken, zodat we doordeweeks ook kunnen genieten van versgebakken brood. Dit lijkt me zo’n handig apparaat! Je doet een paar ingrediënten in de machine, laat het vervolgens kleden, rijzen en bakken en ta-da, je eigen brood is gemaakt. Hoe leuk! Ik heb al twee recepten gevonden die ik graag zou willen maken en die ik ook graag met jullie wil delen. Benieuwd geworden? Hier komen ze!
Broodbackmachine recepten: zelf brood bakken
Recept: Frans brood
Wat heb je nodig
400 ml lauwwarm water
2 theelepels zout
700 gram witte bloem
2 theelepels gedroogde gistkorrels
Zo maak je het Franse brood
- Vul de broodbakvorm van de broodbakmachine met het lauwwarme water en voeg daar ook het zout aan toe. Zorg ervoor dat het zout in het midden van de broodbakvorm ligt.
- Verspreid hier de bloem overheen en maak in het midden een kuiltje waar je de gistkorrels in kan doen. TIP: Het is belangrijk dat de gist en het zout van elkaar gescheiden blijven, zodat het deeg beter kan rijzen.
- Start het programma van de broodbakmachine en laat het ongeveer 3 uur kneden, rijzen en bakken. Dit is trouwens wel afhankelijk van welke broodbakmachine je hebt.
- Stort tenslotte het brooddeeg uit de vorm en laat het ongeveer 1 uur afkoelen op een rooster. En dan is het tijd om te genieten!
Dit recept is trouwens afkomstig van BettysKitchen.nl.
Recept: Suikerbrood
Wat heb je nodig
500 gram witte fijne tarwebloem
250 ml water
7 gram droge gist
30 gram boter
3 gram zout
1,5 theelepel kaneel
200 gram parelsuiker/kandijsuiker
Zo maak je zelf suikerbrood
- Doe alle ingrediënten, behalve de kristalsuiker, in de broodbakvorm.
- Laat de broodbakmachine het deeg kneden op de lichtste stand.
- Haal het deeg uit de machine en meng de suiker er met de hand door heen. Op deze manier beschadigd de anti-aanbaklaag niet.
- Leg het deeg weer in de broodbakmachine, haal de deeghaken eruit en bak het brood af.
TIP: Zodra je suikerbrood gebakken is, is het belangrijk om de machine gelijk schoon te maken. De gesmolten suiker is namelijk niet heel gemakkelijk schoon te maken als het hard is.
Dit recept is afkomstig van Smulweb.nl.
Voordelen van een broodbakmachine
Zoals ik al zei lijkt het mij erg leuk om een eigen broodbakmachine te hebben en zelf lekker vers brood te bakken. De voordelen van zelfgemaakt brood zijn namelijk dat het geen kunstmatige ingrediënten bevat, het veel lekkerder dan “supermarkt brood” moet zijn, het best wel goedkoop is om je eigen brood te maken en dat het eigenlijk helemaal niet zo veel tijd kost om het te maken. De machine doet namelijk bijna al het werk. Oh, en vergeet natuurlijk niet de heerlijke geur die door je huis verspreid wordt zodra je brood klaar is. Jammie!
Het enige nadeel van vers brood is trouwens wel dat het brood natuurlijk is en dus de volgende dag niet meer zo lekker vers is. Gelukkig zijn er dan nog genoeg mogelijkheden om alsnog van je zelfgebakken brood te kunnen genieten. Denk bijvoorbeeld aan een lekker geroosterd broodje met boter en kaas, een warme tosti of aan zoete wentelteefjes. Mmm… het water loopt me gelijk in mijn mond. Kortom, laat die broodbakmachine maar komen meneer de Kerstman 😉 Haha! En tot die tijd ga ik mij richten op deze verrukkelijke taarten die ik nog steeds wil gaan maken.
Handige apparaat om zelf heerlijke broden te bakken…
Klink erg goed….
Xoxo
Heerlijke recepten. Ik heb ooit eens een broodbakmachine gehad, maar deze ging helaas stuk. Nu wil ik een proberen om brood in de oven te maken.
Ik heb ook al een paar keer brood gebakken, maar ik vind het toch nog wel moeilijk! Voor Kerst heb ik een pizzasteen gevraagd, zodat ik ook knapperig brood als baguettes in mijn oven kan maken.
Wij hebben er wel eentje gehad, maar op een gegeven moment bleef hij toch in de kast staan en toen hebben we er iemand anders blij mee gemaakt. Leuk recept trouwens, dat suikerbrood. Het klinkt erg lekker. Goede tip ook om de machine vanwege de suiker direct schoon te maken,
Die zien er heerlijk uit! Het is alweer heeeel lang (te lang) geleden dat ik brood gebakken heb. Ik had ooit een broodbakmachine, maar die ging stuk.
Wij hadden vroeger een broodbakmachine maar ik vond broodjes uit de oven wel net iets lekkerder en krokanter van korst. Wel bij vermelden dat ik een keukenrobot heb dus het kneden kan ik al uit handen geven :-).