Home » Hoe naai ik een jurk? Tips & Trucs

Hoe naai ik een jurk? Tips & Trucs

De zomer komt er weer aan en hoe gaaf is het om je eigen jurk te kunnen naaien? Maar waar begin je? Wat heb je nodig? Als beginnende kledingmaker komen er waarschijnlijk veel vragen in je op! Daarom geef ik antwoord op vragen die ik vaak voorbij zie komen. Zo kun jij daarna aan de slag met het naaien van je eigen jurk! 

Wat heb ik nodig om een jurk te naaien?

Als ik begin met naaien pak ik eerst rustig alle spulletjes bij elkaar. Zo hou ik rust in mijn hoofd en weet ik waar ik alle spullen heb liggen. Ik hou het graag overzichtelijk. Daarom heb ik een lijstje opgesteld met tools die je voor het maken van een jurk zeker nodig hebt:

 1. Een naaimachine
 2. Naaimachinenaalden
 3. Kopspelden en handnaalden
 4. Meetlint
 5. Stofschaar
 6. Garen
 7. Tornmesje
 8. Een patroon

Veel van deze tools kun je in een handwerkwinkel wel vinden. Ik raad je wel aan om een naaimachine en bijbehorende naalden te kopen bij een specialist die je hierover goed kan adviseren zoals Zijlstra Naaimachines. Deze experts kunnen je op basis van wat basisinformatie goed inschatten welke naaimachine het beste bij jou past!

Wat is een goede naaimachine voor het maken van een jurk?

Welke naaimachine het meest geschikt is voor het maken van een jurk, is afhankelijk van je eigen niveau en wensen. Daarbij verschillen naaimachines behoorlijk in prijsklasse. Voordat ik een nieuwe naaimachine heb gekocht heb ik mezelf goed afgevraagd hoeveel geld ik hier aan wilde spenderen. Daarnaast wilde ik een naaimachine die niet te ingewikkeld is en waarmee ik makkelijk prachtige creaties kan naaien.

Uiteindelijk ben ik gegaan voor een Juki. Met een Juki naaimachine kan ik heel eenvoudig uit de voeten want dit merk staat namelijk voor industriële kwaliteit en gebruiksvriendelijke technologie. Ook gebruiken veel populaire kledingmerken deze naaimachines voor het maken van de mooiste jurken.

Hoeveel stof heb je nodig voor een jurk?

Als ik een jurk ga naaien, werk ik vaak met speciale patronen. Daarom neem ik vaak mijn patroon mee naar de stofwinkel. Ik weet dan zeker dat ik genoeg stof heb voor de jurk. Bovendien is het meenemen van je patroon ook handig wanneer je met gekke printjes wilt werken. De stofwinkel zorgt dan dat de print goed op elkaar zal aansluiten.

Wanneer ik zonder patroon werk zoek ik altijd naar standaard afmetingen op het internet. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, voor alle kledingstukken die je maar kunt bedenken. Heb je de stof gevonden? Dan kun je gaan starten met het naaien van je eigen jurk!

Hoe ga je te werk voor het naaien van een jurk?

Om te zorgen dat je precies weet wat je moet doen heb ik het gehele proces van een jurk naaien opgedeeld in verschillende stappen. Wanneer je deze stappen volgt loop je binnenkort in je zelfgemaakte unieke jurk rond!

1.    Kies een patroon en bepaal je maten

Zoals ik hierboven al aangeef, raad ik het aan te werken met een patroon. Deze kun je online kopen en/of downloaden. Wil je zelf een patroon maken? Dan kun je een jurk uit je eigen garderobe die nog mooi zit maar je niet meer draagt, uit elkaar halen! Door de maten op te meten en deze in het patroon te verwerken krijg je een jurk die zit als gegoten.

2.    Kies je stof en was deze uit

Je kiest je stof op basis van het gewenste materiaal, kleur en print. Wanneer je de gewenste stof hebt gevonden raad ik het aan om deze eerst even wassen. Een stof krimpt vaak nog een beetje na de eerste keer wassen en het is zonde wanneer dit gebeurt zodra je er al een mooie jurk van gemaakt hebt.

3.    Knip de stof op maat

Zorg altijd dat alle kreukels uit de stof zijn en leg het op een vlakke ondergrond. Vouw de stof dubbel zodat je direct twee identieke stukken hebt voor de voor- en achterkant van de jurk. Houd altijd 2,5 centimeter extra stof aan de zijkanten voor de zoom.

4.    Start met naaien

Als je een kant-en-klaar naaipatroon gebruikt, zitten hier vaak naai-instructies bij. Ik raad het je aan om deze stap voor stap te volgen, voor het beste resultaat. Maar als je een eigen patroon gebruikt of deze instructies ontbreken, volg dan deze stappen:

 • Zorg dat de voor- en achterkanten van de stof netjes op elkaar liggen en spelt ze handmatig vast;
 • Begin met de zijkanten en gebruik hiervoor een zig-zag-steek;
 • Draai de jurk binnenstebuiten en vouw boven en onder een zoom van plusminus 1 centimeter. Deze strijk je en zet je vast  met een rechte steek vast.

Na het volgen van deze stappen kun je genieten van je zelf gemaakte jurk! Waar wacht je nog op?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.