Home » Het stappenplan voor de perfecte schoonmaak!

Het stappenplan voor de perfecte schoonmaak!

Het stappenplan voor de perfecte schoonmaak. Niets is fijner dan een schoon en opgeruimd huis. Ik vind het zo vervelend om thuis te komen in een rommelig huis. Helemaal als je een drukke dag gehad hebt en zo min mogelijk aan je hoofd wilt hebben. Eten koken kan soms al een hele klus zijn, maar als je van te voren ook nog eerst het aanrecht vrij moet maken, dan word je er helemaal niet vrolijk van.

Natuurlijk staat er altijd wel een keer een bord op het aanrecht. Of had je eigenlijk gisteren al moeten stofzuigen. Dat is helemaal niet erg, want die klusjes zijn zo geklaard. Maar als je huis vies is, dan kan het voelen alsof je iedere keer achter de feiten aanloopt en wordt het alleen maar rommeliger. En dan is het tijd om in actie te komen!


Het stappenplan voor de perfecte schoonmaak

Stap 1: Maak een To Do list

Zowel in een groot huis als in een kleine kamer is het handig om van te voren een plan te maken. Begin je met het uitruimen van kasten? Of doe je eerst de gordijnen in de was? Maak daarom een To Do list. Op dit lijstje schrijf je alles op wat er ook maar schoon en opgeruimd moet worden. Bedenk je ook of de volgorde wel handig is en maak desnoods een nieuw lijstje. Na het doen van klusjes kun je beginnen met afstrepen en zo kom je steeds dichter bij een heerlijk schoon huisje!

Op de blog Fablouise.nl vind je hele leuke printable To Do lijstjes!


Stap 2: Zet alle benodigdheden klaar

Het is zo vervelend als je net lekker aan de gang bent en er achter komt dat je iets niet in huis hebt. Ga daarom van te voren na of je alle benodigdheden in huis heb, voordat je aan de klussen begint. Denk bijvoorbeeld aan:


Stap 3: Sorteren, weggooien en schoonmaken

Heb je kasten die vol liggen met van alles? Pak deze dan helemaal uit. Kijk in laadjes, mandjes en bakjes en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Je bewaart vaak meer dan je door hebt en dat is natuurlijk onnozel. Heb je allemaal losliggende foto’s? Maak dan een stapeltje, zodat je er binnenkort een fotoboek mee kan vullen. Maar ook zegeltjes van een supermarkt, oude tijdschriften en rommeltjes waar je al een jaar niet meer naar om hebt gekeken kunnen weg. Pas als je alles gesorteerd en weggegooid heb kun je gaan schoonmaken.


Stap 4: Hét geheim van een opgeruimd huis

Het geheim van een opgeruimd huis is dat alles in huis een vaste plek heeft. Door iedere keer de spullen weer op de juiste plek te zetten, zal je zien dat je bijna geen rommelig huis meer hebt. Los slingerende sleutels doe je in een mandje, tijdschriften stapel je op en kussens leg je netjes in de bank. Het is een kleine moeite en zo heb je het binnen no time netjes in huis.


Stap 5: Werk per ruimte

Deze tip is misschien wel het meest praktische. Door per ruimte of kamer te werken, zal je zien dat je meer voldoening krijgt. Het is totaal niet fijn als je je hele huis op de kop gezet hebt en opeens geen zin meer hebt om op te ruimen. Ga iedere ruimte langs en trek er eventueel een weekje voor uit om alle ruimtes schoon en opgeruimd te hebben.


Stap 6: Pak het goed aan!

Als ik het eenmaal in mijn bol heb om alles schoon te gaan maken, dan ga ik ook als een wervelwind door het huis heen. Maar toch kan dit je ook tegen werken. Het is vaak veel handiger om de tijd te nemen. Zo sla je plekken minder gemakkelijk over en wordt het vaak schoner dan wanneer je het even snel gesopt hebt.

Heb je veel grote klusjes in huis of kom je er gewoon niet aan toe om alles goed schoon te maken, dan kun je natuurlijk ook hulp inroepen. Helemaal als je een drukke baan hebt is het heel fijn om wat hulp te hebben. Vraag een vriendin om je te helpen of overweeg een keer een extern schoonmaakbedrijf in te huren. Je kan verschillende schoonmaakbedrijf offertes opvragen. Zo weet je ook gelijk hoeveel het je gaat kosten. Je houdt meer tijd over voor jezelf en het voordeel hiervan is dat deze mensen gespecialiseerd zijn in schoonmaken en je huisje daarom brandschoon zullen maken. Heerlijk!


Stap 7: Maak het helemaal af

Na een tijdje opruimen en schoonmaken kan het zijn dat je geen zin meer hebt. Je hebt voor je gevoel genoeg gedaan en het ziet er allemaal wel aardig schoon en netjes uit. Bedenk je alleen wel dat je het beter even helemaal af kan maken, dan dat je net te vroeg stopt. Ruim de schoonmaakspullen weer op, breng de vuilnis weg en breng de spullen die een tweede kans verdienen naar een kringloopwinkel.


Extra stap: Maak je huisje extra gezellig met een paar leuke items

Als je huisje helemaal schoon en netjes is mag je jezelf ook belonen met iets leuks, vinden jullie niet? Helemaal nu het bijna herfst is, is het extra leuk om je interieur gezelliger te maken. Bij deze geweldige herfst hebbedingetjes zit vast wel wat leuk tussen om je interieur compleet te maken. En heb je niet zo veel te besteden, ga dan voor een mooie bos bloemen. Dit staat ook geweldig in je interieur!

Lees ook: Checklist voorjaarsschoonmaak


Hou jij wel eens een grote schoonmaak?

Volg je al mijn interieur account Huisje_onder_de_zon voor wooninspiratie en betaalbare decoratie?

stappenplan voorjaarsschoonmaak

voorjaarsschoonmaak tuin

blog voorjaarsschoonmaak

voorjaarsschoonmaak slaapkamer

grote schoonmaak

Delen:

5 Reacties

 1. 26 september 2019 / 7:52 AM

  Wat een leuk en handig artikel! En een handig overzicht 🙂 Ik ben zelf best wel schoonmakerig en probeer elke dag spullen terug te zetten op hun vaste plek. Anders voelt het zo rommelig aan 😉 Aan de andere kant is plankjes afstoffen nooit zo mijn hobby, haha.
  Ik krijg hier wel zin van om dit weekend even wat extra schoon te maken, zodat ik weer helemaal klaar ben voor het nieuwe seizoen.

 2. 26 september 2019 / 8:11 AM

  Hele handige tips! Ik ben best van de schoonmaak. Mooie lijstjes.

 3. 26 september 2019 / 10:24 AM

  Jazeker, ik houd regelmatig grote schoonmaak en ik vind dat ook absoluut geen straf! Ik kan daar echt van genieten als ons huis lekker schoon en netjes en gezellig is, zeker op druilerige dagen als deze dat ik niet hoef te werken en een groot deel van de dag thuis ben;-)

 4. 13 december 2021 / 5:31 PM

  Wat een handige tips! Hier ga ik zeker gebruik van maken. Wij hebben laatst ons huis verbouwd. Daar kwam ook zoveel stof en rommel bij kijken. Terwijl ik juist houd van een schoon en opgeruimd huis.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.