Home » Kiezen van de juiste cv-ketel: zelf doen of hulp vragen?

Kiezen van de juiste cv-ketel: zelf doen of hulp vragen?

Is jouw woning toe aan een nieuwe cv-ketel? Je kunt zelf op zoek gaan naar een goed apparaat, of je kunt een expert inschakelen voor advies. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de juiste cv-ketel? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig uit laten voeren van cv ketel onderhoud en het verschillende rendement van ketels. Met deze tips maak jij de beste keuze!

Waarom een nieuwe cv-ketel soms nodig is

Een cv-ketel is een essentieel onderdeel van de woning. Zonder cv-ketel kun je namelijk geen gebruik maken van warm water of van de centrale verwarming. Het kan gebeuren dat een cv-ketel defect is, door ouderdom, slijtage, of slecht onderhoud. In dat geval moet de ketel zo snel mogelijk vervangen worden door een nieuw model. 

Het onderhouden van je cv-ketel is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Door regelmatig onderhoud van je cv ketel uit te laten voeren verminder je de kans dat het apparaat slijt en vervangen moet worden. De regel is om minstens één keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Er zijn fabrikanten die aangeven dat dit vaker moet gebeuren. Let hier goed op bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Kijk naar het rendement

Cv-ketels komen in verschillende uitvoeringen, met een verschillende rendement. Je kunt vaak kiezen uit de HR-ketel, de HRe-ketel en de UHR-ketel. Dit zijn de verschillen qua rendement:

●     Een HR-ketel is het meest bekende model. Dit is een cv-ketel die een hoog rendement geeft. Dit kan boven de 100 procent rendement uitkomen doordat de HR-ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas gebruikt.

●     Een HRe-ketel werkt anders: deze ketel produceert zelf elektriciteit. Tijdens het opwarmen wekt de motor met een kleine generator elektriciteit op. Deze energie wordt automatisch teruggeleverd aan het net. Een HRe-ketel is hierdoor milieubewuster is dan een HR-ketel.

●     Een UHR-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Met een UHR-ketel kun je tot wel 40 procent meer rendement behalen dan met een normale een HR-ketel.

Zelf shoppen of toch naar een expert

Door zelf goed onderzoek te doen kun je vaak wel tot een keuze komen. Vergelijk verschillende fabrikanten en modellen en kijk goed naar welk model cv-ketel geschikt is voor jouw woning. Kom je er toch niet uit? Laat je dan uitgebreid informeren door een gerenommeerde cv-ketel fabrikant. Op die manier weet je dat je een goede keuze maakt die perfect is afgestemd op jouw woning.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.