Home » Is een assieraad geschikt voor mannen en vrouwen?

Is een assieraad geschikt voor mannen en vrouwen?

Het verliezen van een dierbare is een van de moeilijkste ervaringen in het leven. Veel mensen zoeken naar manieren om de herinnering aan hun geliefde levend te houden. Een assieraad kan een mooie en persoonlijke manier zijn om iemand dichtbij te houden na het overlijden. Maar is zo’n sieraad geschikt voor zowel mannen als vrouwen? En wat zijn de alternatieven? In deze blogpost bespreken we de opties.

Wat is een assieraad?

Een assieraad is een sieraad waarin een kleine hoeveelheid as van een overleden dierbare wordt bewaard. Dit kan een hanger, armband of ander type sieraad zijn. Het sieraad heeft vaak een klein compartiment of buisje waarin de as wordt geplaatst en afgesloten. Zo draag je een herinnering aan je geliefde altijd bij je.

Assieraden zijn er in verschillende stijlen en materialen, van eenvoudig en subtiel tot opvallend en kleurrijk. Ze kunnen worden gepersonaliseerd met een inscriptie of ander symbolisch element. Er zijn geen vaste regels – het gaat erom een sieraad te kiezen dat goed voelt en past bij de persoonlijkheid van de overledene en drager. Bij de webshop assieraden-shop.nl vind je een ruim assortiment aan sieraden. Zo kun je altijd iets vinden wat bij jou en de overleden dierbaren past.

Geschikt voor mannen en vrouwen

Een veelgestelde vraag is of assieraden geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen. Het antwoord is: ja, absoluut. Rouw en herinnering zijn universele gevoelens die niet gebonden zijn aan gender. Iedereen kan troost en steun vinden in het dragen van een assieraad.

Natuurlijk zijn er wel verschillen in stijl en smaak. Veel assieraden voor vrouwen hebben een meer delicaat en verfijnd ontwerp, terwijl die voor mannen vaak stoerder en mannelijker ogen. Maar dit is slechts een richtlijn – uiteindelijk gaat het om persoonlijke voorkeur. Een man kan prima een subtiel assieraad dragen en een vrouw kan kiezen voor een opvallender exemplaar.

Belangrijk is dat het sieraad met respect en waardigheid wordt gedragen, als eerbetoon aan de overledene. Het is een intiem en betekenisvol aandenken dat op een gepaste manier kan worden getoond of juist discreet onder kleding kan worden gedragen.

Alternatieven voor een assieraad

Hoewel een assieraad voor veel mensen een mooie keuze is, is het zeker niet de enige optie. Er zijn diverse andere manieren om as te bewaren of een gedenkplaats te creëren ter nagedachtenis aan een dierbare. Enkele suggesties:

  • Urn: Een klassieke keuze is het bewaren van de as in een urn. Dit kan een traditionele urn zijn. Ook zijn er tegenwoordig moderne, artistieke of persoonlijk ontworpen urnen verkrijgbaar. De urn kan een mooie plek krijgen in huis, in een speciale nis of op een gedenkplank.
  • Asbeeld: Een asbeeld is een sculptuur waarin een deel van de as is verwerkt. Dit kan een abstract beeld zijn of juist een realistisch portret. Zo creëer je een uniek kunstwerk als herinnering.
  • Asmedaillon: Een medaillon is een sieraad dat je opent en sluit, waarin je een foto of kleine hoeveelheid as kunt bewaren. Het is een alternatief voor een assieraad waarbij de as zichtbaar is.
  • Gedenksteen: Een steen of plaquette met inscriptie in de tuin of op een andere mooie plek kan dienen als gedenkplaats. Hier kun je een deel van de as verstrooien of begraven en een plek creëren voor bezinning.
  • Assieraad voor dieren: Voor dierenliefhebbers kan ook een assieraad met de as van een overleden huisdier veel troost bieden. Je hebt hiervoor speciale dieren sieraden met bijvoorbeeld een pootafdruk.

Tips voor het maken van een gedenkplaats

Of je nu kiest voor een assieraad, urn of andere optie, het inrichten van een speciale gedenkplaats kan helpen bij de rouwverwerking. Enkele tips:

  • Kies een rustige plek in huis waar je ongestoord kunt zitten en herinneringen kunt ophalen.
  • Maak de gedenkhoek persoonlijk met foto’s, kaarsen, bloemen, tekeningen of voorwerpen die je aan je dierbare doen denken.
  • Verander de inrichting af en toe, passend bij speciale gelegenheden, seizoenen of je stemming. Zo blijft de plek betekenisvol.
  • Creëer ook buiten een plekje met een gedenksteen, boom, struik of speciale beplanting. De natuur kan veel troost bieden.

Uiteindelijk is er geen goed of fout als het gaat om rouwverwerking en herinneren. Een assieraad kan een waardevolle keuze zijn voor zowel mannen als vrouwen, maar er zijn ook vele andere mooie manieren om een dierbare te gedenken. Kies wat goed voelt en troost biedt in deze moeilijke tijd.

Delen: