Home » 10 tips voor een rustig en opgeruimd interieur

10 tips voor een rustig en opgeruimd interieur

Het is zo fijn als je interieur netjes en opgeruimd is. Vooral als je een lange dag gewerkt hebt, is het helemaal niet rustgevend om in een rommel thuis te komen. Maar natuurlijk ontkom je daar niet altijd aan. Vaat op het aanrecht, kussens die overhoop liggen, losliggende spullen op de eettafel. In ieder huishouden vind je dit. En toch kan je er voor zorgen dat de basis van je interieur er wel rustig en opgeruimd uitziet. Hoe? Ik geef je 10 tips die je vast zullen helpen om een opgeruimd interieur te krijgen.

Tip 1 | Bedenk welke stijl je in je interieur wilt toepassen

Door de jaren heen kan het zijn dat je interieur een beetje een mengelsmoesje begint te worden. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar kies je voor één stijl dan zal je zien dat het meer rust en eenheid met zich meebrengt. Om dit te bereiken is het handig om een moodboard te maken. Zoek inspiratie in tijdschriften, via Instagram of Pinterest en sla je favoriete foto’s op. Op deze manier wordt het net wat gemakkelijker om jouw stijl toe te passen op je interieur.

Tip 2 | Begin bij je meubels

Het is natuurlijk niet helemaal handig om iedere keer nieuwe meubels te kopen als je weer een nieuwe stijl wilt toepassen. En eigenlijk hoeft dat ook helemaal niet. Gebruik je meubels als basis. Haal de kussens van de bank, haal plankjes leeg en haal zelfs alles van de muur. Vanaf hier ga je je woonkamer weer vullen.

Tip 3 | Maak de vloer vrij

Als ik ergens niet tegen kan dan zijn het wel kabels die op de grond liggen. Het is niet altijd mogelijk om alle kabels weg te werken, maar probeer het zo veel mogelijk. Dit geldt ook voor andere voorwerpen die op de grond liggen. Ze zorgen allemaal voor een rommelig effect.

Tip 4 | Ga voor mooie decoratie

Kijk eens kritisch naar de spulletjes in huis. Vind je alles nog wel mooi? We zijn geneigd om vaak dingen te bewaren of dingen in huis te zetten die we een keer leuk gevonden hebben. Ga alle plankjes, tafeltjes en de vensterbanken langs en beoordeel alles dat erop staat. Laat daarnaast ook wat spullen weg. Hoe minder spullen, hoe rustig het oogt.

Tip 5 | Grote decoratie zorgt voor rust of maak groepjes

En nu we toch bezig zijn met de decoratie is het ook aan te raden om vooral voor grote decoratie te kiezen. Grote objecten stralen gelijk heel veel rust uit. Kleine spulletjes zijn gezellig, maar zet ze bij elkaar als een groepje.

Tip 6 | Ruim spullen op

Iedere dag zijn er wel spullen die je “even” op de eettafel, in de hal of ergens anders in de woonkamer legt. Folders, sleutels, opladers, etc. Hier ontkom je niet aan. Maar zorg er wel voor dat je deze spullen ook weer opruimt. Heb je wel wat spullen die je niet weg kan gooien, maar niet zo in het zicht moeten liggen, maak er dan een plekje voor. Koop een mandje waar je het in kan doen of maak plaats in een laadje.

Tip 7 | Hou je wanddecoratie rustig

Een Gallery Wall is geweldig, wandplankjes zijn ideaal, hangplantjes zijn heel erg gezellig, maar zorgt er bij al deze wanddecoratie voor dat het niet té wordt. Wil je toch graag een Gallery Wall? Ga dan ook voor minimalistische prints. Hou je enorm van wandplankjes? Zet er dan niet te veel op en maak groepjes. Ben je dol op plantjes? Maak ook hier een klein groepje van en zorg ervoor dat je de bladeren af en toe eens afknipt.

Tip 8 | Neutrale kleuren

Aardetinten en neutrale kleuren zijn perfect om te gebruiken in de basis van je interieur. Ze zorgen voor rust en van af hier kun je eventueel wat kleur toepassen. Ga alleen niet voor te veel verschillende kleuren, maar houdt het bij 2 à 3 kleuren.

Tip 9 | Kies voor eenheid

Gezellige kussentjes, kleurrijke decoratie, hier en daar een lekker plaid. Zo krijg je gelijk een sfeervol interieur. Maar wil je meer rust en overzicht in je interieur, ga dan voor simpele prints, natuurlijke materialen en kies vooral voor spullen die goed bij elkaar passen.

Tip 10 | Hou het licht

Licht is zo belangrijk. Doe lekker de gordijnen open en kijk eens of je raamdecoratie misschien niet te donker is. Ga voor lichte raamdecoratie en je zal zien dat je woonkamer er gelijk een stuk ruimtelijker uitziet.

Hoe zorg jij ervoor dat je huis netjes is?

Delen:

4 Reacties

 1. 6 augustus 2020 / 8:26 AM

  Mooie tips. Vooral de kleuren en niet al te veel decoratie doen al heel veel om een interieur rustig en opgeruimd te houden. Tijdens onze verbouwing heb ik daar erg goed op gelet.

 2. 6 augustus 2020 / 9:02 AM

  Hou het licht is een hele belangrijke, nu moet ik zeggen dat onze woonkamer heel industrieel is ingericht. Dit zou ik in de toekomst misschien wel anders gaan doen. Door onze grijze kalkmuur en zwarte/donkere meubels oogt onze woonkamer heel snel donker (wel sfeervol door de accessoires en de groepjes die ik overal heb gemaakt), maar toch donker.. al ben ik er verder heel blij mee hoor. De andere kamers boven zijn lichter qua tinten en vind ik ook een heerlijke rust geven.

 3. 6 augustus 2020 / 10:38 AM

  Fijne tips! Ik ben ook gek op een licht, maar tegelijkertijd warm interieur. Ik ruim alle zooi altijd gelijk op, dat vind ik toch wel het belangrijkste. Ik kan echt niet tegen rond slingerende spullen. Zelfs de speeltjes van de hond gaan ’s Avonds netjes in een mand.

 4. 10 augustus 2020 / 9:23 AM

  Ik kan me in jouw tips voor het interieur helemaal vinden. Ik heb niet zo lang geleden alle wandplankjes van de muur gehaald en de boel overgeschilderd. Leuk hoor, al die foto’s en frutseltjes. Tenminste, dat vond ik vroeger. Ik ben overgeschakeld op strak met een mooi abstract schilderij in pasteltinten. Bovendien hoef ik al die rommel niet meer af te stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.