Home » Meer privacy in huis

Meer privacy in huis

Veel woningen hebben hun woonkamer aan het voorkant van het huis. Ook onze woonkamer is aan het voorzijde van de woning te vinden. Het scheelt dat onze voortuin nog wel aardig groot is en dat we niet in een hele drukke straat wonen, maar als ik nu een huis zou moeten kopen, dan zou ik wel graag een huis willen hebben met de woonkamer aan de achterzijde van het huis. Dit zorgt voor veel meer rust en privacy. Helaas is dit nu niet het geval, dus moeten we zelf voor wat meer privacy zorgen. Hoe zorg je voor meer privacy in huis? Ik geef je de tips!

De laatste tijd merk ik heel erg dat de buren meer naar binnen zitten te gluren. Eén keer zwaaien is leuk, de tweede keer ook nog wel, maar als het iedere dag gebeurd (en je zit net als ik ook wel eens niet als een opgedofte etalagepop voor het raam), dan wordt het op een gegevens moment wel wat vervelend. Met een paar kleine aanpassingen in huis, kun je ervoor zorgen dat je meer rust en privacy creëert en lekker op de bank kan ploffen zonder dat de hele straat mee kan genieten.

Gordijnen

Natuurlijk kun je gordijnen voor je ramen hangen. Maar om nu de hele dag de gordijnen dicht te hebben, dat gaat me te ver. Ik ben dol op daglicht en ik vind het ook wel heel fijn om naar buiten te kunnen kijken. Maar wil je toch graag minder inkijk, dan kun je je gordijnen een klein beetje dicht doen, waardoor je wel licht in huis hebt en toch wat meer beschut zit. Ik vind het zelf erg mooi om gordijnen tot de grond te hebben hangen. Dit zorgt ervoor dat je plafond er hoger uitziet.

Daarnaast is het ook wel heel mooi om in between gordijnen te combineren met dikke gordijnen. De dikke gordijnen doe je ’s avonds pas dicht en de in between gordijnen kan je de hele dag gesloten houden.

Jaloezieën / Shutters

Gordijnen hebben wij al voor de ramen hangen, maar sinds kort hebben wij ook mooie houten jaloezieën voor de ramen hangen. En ik kan jullie vertellen dat dit een hele goede aankoop is geweest. Stiekem hadden wij dit al veel eerder moeten doen, want de ramen lijken nu pas helemaal “af”. Het staat erg mooi, het geeft gelijk heel veel rust en het maakt het interieur ook helemaal compleet. Daarnaast kun je bij jaloezieën ook spelen met het licht. Ideaal! Bij het kiezen van jaloezieën kun je zelf bepalen hoe breed je de jaloezieën wilt hebben (35 mm, 50 mm, 65 mm of zelfs 70 mm), of je wel of geen ladderband wilt, in welke kleur je ze wilt hebben en van welk materiaal je het mooiste vindt (hout, bamboe, PVC of aluminium). Wij hebben gekozen voor witte, houten jaloezieën, met een witte ladderband. Dit past het beste bij ons interieur en houdt onze woonkamer mooi licht en zonnig.

Plissé gordijnen

Mijn ouders hebben sinds een paar maanden plooigordijnen, oftewel plissé gordijnen. Zij hebben vrij grote ramen en dit was voor hun ramen een mooie oplossing. Je kunt deze namelijk zowel vanaf boven als beneden bedienen, waardoor je er dus gemakkelijk voor kan kiezen om een deel van het raam af te sluiten en een deel open te laten. Mijn ouders hebben hem voor een klein gedeelte gesloten. Als je op de bank zit kunnen voorbijgangers je niet zien en als je opstaat kun je wel gewoon naar buiten kijken. Zo behoud je toch het uitzicht.

Planten

Toen wij nog maar net in ons huis kwamen wonen kocht ik bij de Praxis een olijfboompje. Hij was echt mini en ik kon hem op mijn fiets mee naar huis nemen. Inmiddels staat hij al een paar jaartjes in de voortuin en je herkent hem bijna niet weer. Hij is enorm geworden! En hij zorgt nu ook voor veel minder inkijk.

Heb je geen voortuin, dan kun je natuurlijk ook mooie planten in huis zetten. Op je vensterbank of een mooie grote kamerplant. Planten zijn heel sfeerverhogend en ze houden pottenkijkers toch wat meer op afstand.

Hoe zorg jij voor meer privacy in huis?

Delen:

5 Reacties

 1. 13 augustus 2020 / 11:33 AM

  Wij hebben ook plissé gordijnen! Maar ik wil dus juist echt heel graag shutters 😉 Vind dat dus erg stijlvol.

 2. 14 augustus 2020 / 7:14 AM

  Mooie opties. Onze woonkamer ligt aan de achterkant waar we ook nog aan een watertje zitten dus we hebben best veel privacy. Zo fijn! Anders zou ik zeker voor shutters kiezen, deze vind ik heel sfeervol.

 3. 14 augustus 2020 / 9:26 AM

  Ik geloof dat ik het irritanter zou vinden als ik in de keuken “bekeken” zou worden dan in de woonkamer, haha. Wij hebben mensen in de straat wonen die ’s avonds niks voor hun raam hebben hangen en de lampen aan hebben zodat je precies alles kunt zien als je er langs wandelt. Toch bijzonder.

  Wij hebben een boompje in de voortuin en inderdaad ook plisségordijnen die dus meestal aan de onderkant dicht hebben.

 4. 14 augustus 2020 / 11:08 AM

  Mooi jullie houten jaloezieën! Ik hou ook niet zo van inkijk en net wat je zegt een keer zwaaien is leuk, de tweede keer ook nog wel, maar de derde keer heb ik de neiging om (bij wijze van) achter de bank te duiken… Gelukkig hebben wij de huiskamer aan de achterkant maar de keuken ligt wel aan de voorkant, net als mijn werkkamer, dus daar hebben we folie voor de ramen. Want niet alleen word je melig van dat langs geloop de hele tijd, maar ik voel mij toch ook wel een beetje te kijk zitten…

 5. 16 augustus 2020 / 9:49 AM

  Oh jeetje, nee, ik hou daar ook helemaal niet van, als mensen bij je naar binnen kijken! Wij wonen in een straatje waar vrij veel mensen voorbij lopen. Gelukkig zit onze zithoek niet echt bij het raam, maar meer midden in de kamer. Dan voel je je toch wat minder bekeken als je lekker op de bank zit. Wij hebben vitrages en groene overgordijnen, maar ik zou heel graag de vitrages eens een keer vervangen door zwarte houten jaloezieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.