Home » 30x Het leukste speelgoed uit de jaren 90!

30x Het leukste speelgoed uit de jaren 90!

Hebben jullie vroeger ook zo veel met speelgoed gespeeld? Het is echt grappig dat ik tijdens het maken van dit lijstje met het leukste speelgoed uit de jaren 90 iedere keer een “oooh jaaa!!”-momentje had en stiekem toch wel een beetje naar vroeger terug verlangde. Want wat was er leuk speelgoed! En wat vergeet je eigenlijk snel met wat voor speelgoed je vroeger speelde. Veel dingen waren op dat moment “gewoon speelgoed”, maar als je ze nu terug ziet dan weet je dat het ook echt bij de jaren 90 hoorde. Ik heb het leukste speelgoed onder elkaar gezet en ik ben reuze benieuwd of jij ze ook nog kent! De Barbie en de Action man heb in dit lijstje achterwegen gelaten. Hier komen ze!

Leuk speelgoed van vroeger uit de jaren 90!

1. Polly Pocket

Ik word echt gelijk blij en lichtelijk hebberig als ik aan Polly Pocket denk. Dit vond ik echt geweldig. Je kon er eigenlijk niet zo heel veel mee, maar door de lieve kleurtjes, de kleine details en het handige doosje was het zo leuk te hebben! Ik hoop mijn oude Polly Pocket nog een keertje terug te vinden op de zolder van mijn ouders.

2. Rubiks kubus

De Rubiks kubus vond ik leuk, maar eigelijk is het mij nooit gelukt om hem helemaal goed te krijgen. Nu moet ik ook zeggen dat het oplossen van deze kubus volgens mij niet zo populair was dan een aantal jaren later, want nu zijn er zelfs wedstrijden wie de Rubiks kubus als eerste opgelost heeft.

3. Knikkers & bonken

Ik zie mijzelf nog zo op het schoolplein van de Basisschool knikkeren. Over het schoolplein waren er speciale tegels gelegd die je kon gebruiken als knikkerpotje. Hoe leuk! Met een zakje vol knikkers ging je naar school en hoopte je dat je met nog meer naar huis ging. En dan natuurlijk het liefst met van die grote bonken, want die waren meer waard, haha!

4. Trollen

Als ik ze nu zie dan vraag ik mij toch een beetje af waarom de trollen zo populair waren. Misschien komt het door hun kleurrijke haren en hun vrolijke koppies, maar veel kon je er niet mee doen. Én toch had iedereen ze!

5. My little pony

Jaaaa! My Little Pony was zó leuk! Ik was helemaal verliefd op de mooie kleuren en lange manen. Staartjes, vlechtjes, de haren kammen, je was er maar druk mee. En als je er een paar had, dan waren ze natuurlijk ook mooi decoratie speelgoed voor op je slaapkamer. Hmm… Ik vraag mij af of ik ze ook nog terug kan vinden op de zolder van mijn ouders…

6. Step

Ik weet nog heel goed dat mijn zusje en ik allebei een Razor step op Pakjesavond kregen. Wauw, wat een geweldig cadeau! Dit wilde je gewoon hebben! En het leuke was dat we toen nog in Giethoorn woonde er we leuk van de bruggetjes af konden rijden. Wel moet ik zeggen dat ik er nu niet zo heel snel meer op zou gaan, want er hoefde maar één steentje voor het voorwiel te zitten en je kon al over de kop vliegen.

7. Vliegende elf

Mijn zusje had een vliegende elf. Misschien wist je niet gelijk was het was, maar als je ze ziet, dan weet je het vast wel weer. Kleine Barbie-achtige poppen die je op een standaard moest zetten. Vervolgens trok je aan een koordje, draaide de aren razend snel rond en vloog de pop de lucht in. Super tof! Behalve als ze in je haren kwamen.

8. Pokémon kaarten

Wie had er geen Pokémon kaarten?Je spaarde ze en door er mee te “vechten” probeerde je er steeds meer te krijgen. De ene kaart was “sterker” en zeldzamer dan de andere en daardoor ontstond er echt een drang om ze voor mogelijk door te sparen. Ze zeggen dat de oude Pokémon kaarten nu geld waard worden, dus mocht je ze nog hebben, bewaar ze dan goed.

West Palm Beach, USA – October 21, 2014: Product shot of an assortment of Pokemon trading game cards. The trading cards are produced by Nintendo. Pokemon game cards are popular with children and teens and often collected and traded. Visible cards include Sharpedo, Kabuto and Spearow.

9. Ministeck

Ja, ook ik had Ministeck! En ik vond het heel erg leuk om er mee bezig te zijn. Al was het wel belangrijk om een voorbeeld afbeelding te hebben, want anders was het ontzettend moeilijk om een mooie Ministeck creatie te maken.

10. Spirograaf

Deze geweldige spiralen zien er ingewikkeld uit, maar zijn in werkelijkheid heel erg gemakkelijk om te maken. Met een Spirograaf maakte je de meest mooie creaties door ze individueel te gebruiken of te combineren. Ik vond het heel leuk om verschillende kleuren pennen of stiften gebruiken en daarnaast was het ook heerlijk rustgevend om te doen.

11. Klaparmband

Oké, “speelgoed” is een beetje een groot woord voor dit item, maar de klaparmband heeft volgens mij iedereen wel eens geprobeerd. Je sloeg ermee op je pols en vervolgens ging hij om je arm krullen.

12. View-master

De View-Master (ik wist eerlijk gezegd niet dat ‘ie zo heette) hadden wij vroeger ook met daarbij Disney films. Het was onwijs tof om de foto’s op de films te bekijken, want het gaf je het gevoel alsof je haast ín de foto zat. Nu ik er zo over nadenk was de View-Master misschien wel een beetje een voorloper op 3D. Oh, wat zou ik er nu graag nog eens door heen willen kijken!

13. Twister

Dit populaire spel wordt nog steeds wel gespeeld. Het is een hilarisch en licht ongemakkelijk gezelschapsspel die je vaak op verjaardagen of feestjes deed. Het is heel grappig om te doen, maar ik kan niet zeggen dat ik er goed in ben, haha

14. Trapspiraal

Toevallig heb ik onlangs een trapspiraal voor mijn dochtertje gekocht en voelde ik me toch ook weer een beetje kind, want hoe leuk was het om dit ding vroeger van de trap af te laten gaan! De ene keer ging het beter dan de andere keer, maar het was zo fascinerend om te doen. En nog steeds, haha!

15. Visjes vangen

Een Kermisspelletje in mini formaat! Iedereen had een hengeltje waarmee je de happende visjes ging vangen. Je moest dit alleen wel op het juiste moment doen, want de mondjes van de vissen gingen open en dicht. Diegene met de meeste visjes had natuurlijk gewonnen.

16. Wie is het

“Heeft hij/zij een hoed op?” “Draagt hij/zij een bril?” Dit spel speelde je met z’n tweeen. Je koos één plaatje uit, stelde om en om een vraag die de tegenspeler met “ja”of “nee” kon beantwoorden en zo probeerde je erachter te komen wie de tegenspeler uit had gekozen. Een super leuk, tijdloos spel voor jong en oud.

17. Game Boy

Elektronische spellen kwamen in de jaren 90 steeds meer in opkomst. Zo ook de Game Boy van Nintendo. Nu vond ik Nintendo vroeger sowieso heel tof. Je had er geweldige spellen voor, als bijvoorbeeld Mario, Tetris of Ducktails. Stiekem zou ik ze nu ook heel graag spelen!

18. Tamagotchi

Dit kleine eitje moest je overal mee naar toe nemen. En niet alleen omdat je hem zo leuk vond, maar ook om te zorgen dat je “diertje” niet dood ging. Je diertje moest eten, slapen, als het ziek werd moest je het verzorgen en als het gepoept had, dan moest je het opruimen. Je was er druk mee en het was toch ook wel een beetje verslavend.

19. Furby

De Furby kent volgende mij iedereen wel. Deze fluffy diertjes konden praten en bewegen en dat was echt geweldig tijdens de jaren 90. Furby was verkrijgbaar in verschillende kleuren en werd bijna gezien als een huisdier. Zo schattig!

Brighton, The United Kingdom- February 18, 2016: Furby is an American robotic electronic toy. Started 1998 by “Tiger Electronics”.

20. Betty Spaghetti

Als meisje uit de jaren 90 speelde ik met Betty Spaghetti. Deze poppen hadden spaghetti-achtig haar en armen en benen die je gemakkelijk kon buigen. Ken jij ze ook nog?

21. Slimy

Slimy is vast een beetje in de vergeethoek geraakt, maar ook dit was speelgoed waar we veel lol mee hadden. Het slijmerige neon groene goedje kon je lekker kneden en uit elkaar trekken. Eigenlijk stelde het niet veel voor, maar als kind was dit “vieze spul” wel erg grappig om te hebben.

22. Flippo’s

Chips eten om de Flippo’s. Tegenwoordig worden ouders hier enorm op afgerekend, maar in de jaren 90 maakte dit totaal niet uit. In iedere zak chips zaten namelijk twee Flippo’s die je kon gaan sparen. Er waren speciale mappen verkrijgbaar waar je je Flippo’s in kon stoppen, zodat je ze allemaal mooi bij elkaar had. En had je een dubbele, dan kon je ze ruilen op school met je klasgenootjes.

23. Strijkkralen

Strijkkralen waren kleine buisvormige mini dingetjes in verschillende kleuren dat wel wat weg van ministeck had. Je maakt er leuke figuurtjes mee en ging er vervolgens met een strijkijzer overheen om de kleurtjes aan elkaar vast te smelten. Je kon er leuke hangertjes mee maken of juist hele onderzetters. Een leuke bezigheid waar je toch wel een tijdje zoet mee was.

24. Robothond

Haha, als ik deze robothond zie moet ik toch een beetje lachen om het feit dat hij zo lelijk is. Maar eerlijk is eerlijk, het was heel wat in de jaren 90. Deze hond kon namelijk lopen, blaffen en lichtgeven. Ja, dat wilde je!

25. Krokodil

Deze “enge” krokodil hoort toch wel echt in het lijstje met het meeste leuke speelgoed uit de jaren 90, toch? Eén voor één moest je op de tanden van de krokodil drukken met het risico dat je de verkeerde tand aantikte en de bek van de krokodil dicht ging. En ja, dan zat je vinger er tussen. Au! Haha. Ik denk dat ik dit wel één van het meest spannende speelgoed allertijden vond.

26. Zaklamp met figuren

Dit zaklampje was geen gewoon zaklampje. Je kon er namelijk filters overheen doen, waardoor je een afbeelding op de muur kreeg. Heel gaaf om hem mee te nemen naar een slaapfeestje, maar ook gewoon leuk om op je eigen slaapkamer mee te schijnen.

27. Domino Express

Kennen jullie Domino Express nog? Alle domino steentjes probeerde je zo mooi mogelijk neer te zetten en daarna was hét moment om het eerste steentje om te stoten met de hoop dat ze vervolgens allemaal omvielen. Leuk om te doen, behalve als ze halverwege al omvielen…

28. Diddl

Het schattige muisje Diddl was een groot succes bij mij, mijn zusje en al onze vriendinnen. We spaarde namelijk alles van Diddl en dan met name de notitieblaadjes. Ja, je leest het goed. De blaadjes, niet de notitieblokjes, maar één blaadje was genoeg.

29. Magic Twisty Worm

Dit schattige wormpje was een echte acrobaat. Aan het worpje zat een doorzichtige draadje die je overal omheen kon doen. Vervolgens trok je aan dit draadje en leek het net alsof het wormpje zelf kon kruipen. Grappig bedacht toch?!

30. Blaasstiften

Het lijstje met het leukste speelgoed uit de jaren 90 eindigt met blaasstiften. Dit waren speciale stiften waar je in kon blazen. Hierdoor ging de inkt uit de stift en kwam het op een bijzondere manier op het papier terecht. Had je leuke patronen, dan kon de kunstenaar in je op deze manier naar buiten komen.

Welk speelgoed van vroeger uit de jaren 90 vond jij het leukste?

Lees ook:

Leukmetkids.nl, itswendy.nl, margriet.nl, BOL.com, remix-magazine en Pinterest

Delen:

9 Reacties

 1. 30 januari 2021 / 7:46 AM

  Wat een leuk artikel! Sommige speelgoed herken ik wel al was ik een puber in de jaren ‘90 🙂 De Game Boy had ik wel en die heb ik bewaard. Ik was echt verslaafd aan Tetris, het enige spelletje wat ik speelde.

 2. chucky1012
  30 januari 2021 / 9:35 AM

  Leuk artikel.
  Veel herkenbare speelgoed….
  Sommige nog zelfs uit mijn jeugd.
  Diddl was bij mijn kinderen ook favoriet.

  Een fijn weekend 😉

 3. 30 januari 2021 / 3:16 PM

  Haha, wat een feest der herkenning dit! Ik vond die krokodil ook altijd vrij eng, haha.

 4. 31 januari 2021 / 12:16 AM

  Ik moet eerlijk zeggen dat mijn zoontjes nog met heel wat dingen uit dat tijdperk spelen :-). Zo hebben we hier nog een View Master, de authentieke Game Boy en Flippo’s. Ook strijkparels zijn hier terug in en de Krokodil met kiespijn is een Dino geworden :-).

 5. 31 januari 2021 / 1:48 PM

  Ik herken best veel uit dit lijstje. Ik vond trollen niet zo veel aan, maar pokemon kaarten, furby, didl, de step etc zijn echt een fijne herinnering.

 6. 31 januari 2021 / 4:25 PM

  Wat een nostalgie!
  Ik moest gelijk denken aan mijn roze “opklaphuis” van Barbie. Dat kon je inklappen tot koffer en als je het uitklapte had je een vakantiehuisje voor Barbie. Ik had ook een paardentrailer uit deze lijn. Ik had ook een poppenhuis van Playmobile, dat was nog leuker dan het Barbiehuis.
  En die strijkkralen! Daar heb ik uren mee gespeeld vroeger! Ken je trouwens het spel Spookslot nog?

 7. 1 februari 2021 / 10:06 AM

  Jaja, ik weet het allemaal nog hoor;-) Ik was zelf bezeten van Flippo’s haha;-) En knikkeren vond ik ook leuk. Maar sommige knikkers waren te mooi om mee te knikkeren! Trollen vond ik ook geweldig, ze zijn eigenlijk nog steeds leuk als ik ze zo zie!

 8. 8 februari 2021 / 9:05 PM

  Ahh wat een leuk artikel! Heerlijke trip down memory lane, haha! Herken echt alles en ahh heerlijke herinneringen komen er naar boven, hihi 🙂

 9. 11 februari 2021 / 8:18 AM

  Jaaaa leuk! Heerlijke herinneringen aan. Toevallig gisteren op mijn werk bij de kinderen wat dingen laten zien, waarvan ze dan geen flauw idee hebben wat het is haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.