Home » Hortensia’s drogen

Hortensia’s drogen

Hoe droog je hortensia’s? Droogbloemen zijn enorm populair. Ik vind het zelf ook een hele leuke trend en ik heb daarom ook wel wat gedroogde bloemen als decoratie in mijn huis staan of hangen. Je kan online en in stijlvolle winkels de mooiste droogboeketten kopen, maar je kan bloemen ook heel gemakkelijk zelf drogen! Ik schreef al eens een artikel over welke bloemen je kan drogen “Welke bloemen kun je drogen” en ook deelde ik 3 manieren om bloemen te drogen. Ik heb zelf laatst nog een paar pioenrozen laten drogen en de volgende bloem die aan de beurt is, is de hortensia. Want ja, ook hortensia’s kun je drogen. Yay!

Waarschijnlijk heb je de hortensia al in bloei zien staan. Het zijn prachtige bloemen die ik verschillende kleuren te vinden zijn. Persoonlijk vind ik de lichtroze met een paarse gloed het mooiste. Mooi ook lichtblauwe hortensia vind ik heel erg mooi.

Hoe kun je hortensia’s drogen

Als je niet zo vaak bloemen droogt, dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je hortensia’s kunt drogen. Eigenlijk is het heel simpel, als je het goede moment maar uitkiest. In een paar stappen zal ik je vertellen wat je nodig hebt en hoe je je hortenia’s kan drogen.

Stap 1: Het beste moment om hortensia’s te snoeien is op het moment dat ze bijna uitgebloeid zijn. De kleuren van de bloemen zijn nog mooi, maar ze beginnen al wel wat uit te drogen. Snoei de hortensia het liefst op een warme dag, zodat je zeker weet dat ze niet vochtig zijn.

Stap 2: Verwijder alle bladeren van de stengel, zodat alleen de bloem van de hortensia overblijft.

Stap 3:

Manier 1: Je kan er voor kiezen om de hortensia, net als andere bloemen die je wilt drogen, ondersteboven op een donkere plek op te hangen. Dit doe je door een touwtje om de stengel heen te doen en het bijvoorbeeld op zolder of in een kast op te hangen. Op deze manier blijven de bloemen mooi en zullen ze minder snel hun kleur verliezen. Deze manier van bloemen drogen duurt ongeveer 2 weken.

Manier 2: Een andere manier is de hortensia in een vaas neer te zetten met een klein bodempje water. De bloem drinkt het laatste beetje water op en droogt vervolgens langzaam uit. Ook hierbij is het handig om hem in een droge, donkere ruimte neer te zetten, zodat de kleur van de hortensia zo mooi mogelijk blijft. Deze manier van bloemen drogen duurt ongeveer 3 weken.

Zodra de bloemen van de hortensia wat papierachtig aanvoelen, zijn ze gedroogd en kun je ze uit de donkere plek weghalen.

Lees ook: Pioenrozen drogen

Delen:

4 Reacties

 1. 2 augustus 2021 / 9:51 AM

  Ik heb twee jaar geleden ook hortensia’s gedroogd en die heb ik nog steeds! Ik leerde van onze ‘bloemenman’ dat je hortensia’s (en trouwens ook rozen) het beste kan drogen als ze een beetje ‘hard’ zijn. Vaak gaat het aan het eind van het seizoen het best. Ik heb nu mooie hortensia’s in de tuin staan, het zou leuk zijn als ik er daar straks een paar van kan drogen.

 2. 2 augustus 2021 / 11:16 AM

  Heel mooi. Ik heb ze een paar jaar geleden ook gedroogd, maar toen is het niet helemaal goed gegaan. Gelukkig heb ik een grote hortensiastruik staan, dus kan ik het dit jaar met jouw tips nog een keer proberen.

 3. 2 augustus 2021 / 2:20 PM

  Prachtige bloemen vind ik hortensia’s en ze blijven ook zo lang bloeien. Leuk idee om ze te drogen zodat je er nog langer plezier van hebt!

 4. 13 augustus 2021 / 1:37 PM

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben dol op hortensia’s en droogbloemen zijn ideaal. Wellicht dat ik een gokje ga wagen, want het klinkt helemaal niet moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.