Home » Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen make-up gebruiken?

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen make-up gebruiken?

Bij make-up denken de meeste mensen aan volwassenen. Maar hoe zit het met kinderen? Sommige kinderen dragen graag make-up en vinden het prachtig hoe ze eruit zien als ze zich opmaken. Andere kinderen voelen zich ongemakkelijk en zelfbewust als ze make-up dragen. Hoe sta jij tegenover kinderen en make-up? Laat jij je kind make-up dragen? En zo ja, hoeveel is te veel? Lees verder voor enkele tips om je kind te laten experimenteren met make-up en het toch veilig te houden.

Voordelen van make up voor kinderen

Make-up kan iemands uiterlijk verbeteren, maar het is belangrijk het met mate te gebruiken. Kinderen moeten niet te veel make-up dragen, want dat kan schadelijk zijn voor hun huid. Te veel make-up kan huidproblemen zoals acne veroorzaken, en het kan een kind er ook ouder doen uitzien dan het is. Kinderen moeten slechts een minimale hoeveelheid make-up dragen, als die er al is, om hun natuurlijke kenmerken te benadrukken.

Veel moeders maken zich zorgen over het dragen van make-up voor kinderen. Ze denken dat hun kinderen er dan ouder uitzien dan ze zijn en dat het er niet natuurlijk uitziet. De huid van kinderen is veel gevoeliger dan die van volwassenen, en ze zullen eerder verbranden. Door het dragen van zonnebrandcrème en andere soorten make-up kunnen kinderen hun huid beschermen tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon.

Een ander voordeel is dat make-up voor kinderen het zelfvertrouwen van kinderen kan helpen verbeteren. Kinderen die zich goed voelen over zichzelf doen het meestal beter op school en in sociale situaties. Make-up kan deze kinderen helpen zich zelfverzekerder te voelen en hun zelfvertrouwen een boost te geven. Ten slotte kan make-up kinderen helpen om op jonge leeftijd te leren over verzorging en schoonheidstechnieken. Dit kan nuttig voor hen zijn als ze ouder zijn en zelf meer make-up gaan dragen. Dus als je aarzelt om je kind make-up te laten dragen, niet doen. Houd toezicht op wat voor soort make-up ze gebruiken en begin met het minimale. 

Geschikte leeftijd om make-up te gebruiken

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, want het hangt grotendeels af van de make-up in kwestie en de leeftijd en rijpheid van het kind. Veel cosmeticabedrijven maken speciaal voor kinderen ontworpen make-up, die vaak lichter van kleur en minder dramatisch is dan make-up voor volwassenen. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen pas vanaf ongeveer 16 jaar gewone make-up te laten gebruiken, omdat hun huid zich nog ontwikkelt en gevoeliger is. Als een kind echter een lichte foundation of blush gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat die bij correct gebruik schade kan aanrichten. 

Make-up kan een leuke en krachtige toevoeging zijn aan de zelfexpressie van elk jong meisje, maar het is belangrijk om haar te laten wachten tot ze volwassen genoeg is om met de mogelijke risico’s om te gaan. Cosmetica kan scherpe chemicaliën bevatten die de tere huid kunnen beschadigen, en verkeerd gebruik kan leiden tot huidproblemen zoals acne. Als je je afvraagt of je kind klaar is voor make-up, overweeg dan haar leeftijd en volwassenheidsniveau. Weet ze goed hoe ze haar huid moet verzorgen? Kan ze cosmetica aanbrengen zonder rommel te maken? Als ze verantwoordelijk gedrag vertoont en voor zichzelf en haar spullen kan zorgen, dan is ze misschien toe aan wat lichte make-up producten.

Make up kinderen regels handhaven

Al met al kan het een leuke en lonende ervaring zijn om je kind op jonge leeftijd kennis te laten maken met make-up. Zo leert je kind hoe het make-up correct moet aanbrengen en vermijd je fouten. Tot slot is het belangrijk om grenzen te stellen als het gaat om het gebruik van make-up. Laat je kind weten wat wel en niet acceptabel is, en handhaaf deze regels net zo.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.