Home » Last van een geïrriteerde huid? Drink Kombucha!

Last van een geïrriteerde huid? Drink Kombucha!

Iedereen heeft wel eens last gehad van een geïrriteerde huid. Of het nu komt door de weersomstandigheden, stress, of andere factoren, een gevoelige huid kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn er tal van remedies die kunnen helpen en een van de meest verrassende is misschien wel kombucha.

In dit artikel zullen we ontdekken wat kombucha is en welke helende eigenschappen het heeft voor zowel je lichaam als je huid. We zullen dieper ingaan op hoe deze gefermenteerde drank kan bijdragen aan het verminderen van huidirritaties en het bevorderen van een gezonde huid. Dus, als je nieuwsgierig bent naar de voordelen van kombucha voor je huid, lees dan verder.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde thee die wordt verkregen door zwarte of groene thee te fermenteren met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, bekend als een SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Dit fermentatieproces kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de gewenste smaak en sterkte van de kombucha.

De smaak van kombucha kan variëren, maar over het algemeen heeft het een licht zure en verfrissende smaak, vaak met subtiele hints van thee en een natuurlijke bruis. Sommige mensen vergelijken het met een sprankelende cider of een lichte appelazijndrank.

Kombucha  wordt vaak gezoet om de fermentatie op gang te brengen, maar tijdens het proces wordt de suiker grotendeels omgezet in zuren en koolzuurgas, waardoor het eindproduct minder zoet is.

Kombucha is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten en natuurvoedingswinkels. Je kunt het vinden in verschillende smaken en variëteiten, variërend van klassieke kombucha tot fruitige en kruidige smaken. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen die wil genieten van de voordelen van kombucha voor de huid en de algehele gezondheid.

De krachten van Kombucha voor de huid

Kombucha staat al eeuwenlang bekend om zijn talloze gezondheidsvoordelen, waaronder de potentie om huidproblemen aan te pakken. Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop kombucha je huid kan helpen:

1. Anti-oxiderende eigenschappen

Kombucha bevat antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid. Dit is vooral gunstig voor mensen met een gevoelige huid die gevoelig is voor roodheid en irritatie.

2. Hersteld de evenwichtige pH-waarde van je huid

De natuurlijke zuurgraad van deze wonderdrank kan helpen om de pH-waarde van je huid in balans te brengen. Een evenwichtige pH-waarde is essentieel voor een gezonde huid, omdat het kan helpen bij het voorkomen van overmatige droogheid of vettigheid.

3. Kombucha bevordert hydratatie

Het kan helpen bij het behouden van de natuurlijke vochtbalans van de huid. Dit is belangrijk om een droge huid te voorkomen en je huid er gezond en stralend uit te laten zien.

4. Het vermindert acne

De antioxidanten in kombucha kunnen ook helpen bij het verminderen van acne en puistjes. Ze helpen bij het verwijderen van schadelijke bacteriën op de huid en verminderen ontstekingen die acne kunnen veroorzaken.

5. Kombucha verjongt de huid

Kombucha kan de huid ook verjongen en fijne lijntjes en rimpels verminderen. De antioxidanten en enzymen in kombucha kunnen bijdragen aan een jeugdige uitstraling.

Tip: Lees hier hoe je zelf Kombucha kunt maken!

Hoe gebruik ik Kombucha voor een gezonde huid

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van kombucha voor de huid, vraag je je misschien af hoe je deze gefermenteerde drank kunt gebruiken om je huid te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

1. Kombucha rechtstreeks aanbrengen op de huid

Je kunt kombucha rechtstreeks op je huid aanbrengen als een toner of gezichtsspray. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kombucha volledig is afgekoeld voordat je het op je huid aanbrengt. Kombucha kan dienen als een natuurlijke toner vanwege zijn anti-inflammatoire eigenschappen en de balancerende effecten op de pH-waarde van de huid. Door het rechtstreeks aan te brengen, kun je profiteren van de voordelen voor je huid en eventuele irritaties verminderen.

2. Kombucha masker

Een Kombucha-masker maken is eenvoudig. Meng gewoon wat kombucha met een beetje honing en breng het aan op je gezicht als een verfrissend gezichtsmasker. Laat het masker enkele minuten intrekken om je huid te verwennen met de heilzame ingrediënten. Na de inwerktijd kun je het masker grondig afspoelen voor een frisse en stralende huid. Het combinatie van kombucha en honing kan je huid hydrateren en verzachten terwijl het de huid voedt met antioxidanten en andere voedingsstoffen. Dit masker is een natuurlijke manier om je huid te verwennen en te revitaliseren.

3. Kombucha werkt ook van binnen uit

Het drinken van kombucha kan ook bijdragen aan een gezonde huid van binnenuit. De voedingsstoffen en antioxidanten in kombucha kunnen helpen bij het verbeteren van je algehele huidconditie.

Kombucha is niet alleen een verfrissende drank, maar het kan ook wonderen verrichten voor je huid. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, het vermogen om de pH-waarde in balans te brengen en acne te verminderen, kan kombucha een waardevolle aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine. Dus, als je last hebt van een geïrriteerde huid, overweeg dan om wat kombucha aan je dagelijkse routine toe te voegen en geniet van de voordelen voor een gezonde en stralende huid.

Bekijk ook Parijs: het mode- en beautywalhalla

Delen: