De lekkerste ontbijtjes om je dag mee te beginnen

 

Havermout yoghurt cake met perzik (Mindyourfeed.nl)

  • 50 gr havermout
  • 50 gr havervlokken
  • 50 gr amandelmeel
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 3 el honing
  • 2 perziken
  • 6 aardbeien
  • 1 tl koekkruiden of kaneel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Nodig; mengkom, bakpapier, bakvorm rechthoek 20 x 15 cm

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de havermout, havervlokken en het amandelmeel in de mengkom en voeg hier de koekkruiden, het bakpoeder en de kaneel aan toe.

Schep de yoghurt ook in de kom en schenk wat honing erbij. Ik kneep 3x flink in de fles, ik schat in dat het zo’n 3 el zijn.

Tik de eitjes boven de mengkom en roer tot een glad beslag.

Schil de perziken, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in stukjes. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij deze ook in stukjes.

Schep het fruit heel voorzichtig door het beslag heen, zorg dat het goed is verdeeld.

Bekleed de bakvorm met een stukje bakpapier en schenk het beslag in de vorm.

Schuif de havermout yoghurt cake met perzik in de oven en bak in 30 minuten goudbruin en gaar. Enjoy!


 

Havermout aardbeien taart (Mindyourfeed.nl)

Voor de bodem:

  • 100 gr havermout
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 ml kokosolie
  • 3 el dadelstroop of honing
  • 2 el water
  • boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 100 ml kwark
  • 100 ml kokosmelk (uit blik of pakje van bijv. Go-tan)
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl kokosrasp
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el water

Voor de topping:

  • 6 verse aardbeien
  • 20 blauwe bessen
  • 2 el kokossnippers of kokosrasp

Nodig: kleine springvorm (12 cm), mengkom, steelpan

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter.

Meng de havermout met het amandelmeel in de mengkom. Smelt de kokosolie in de steelpan en voeg toe aan de kom, schenk hier nu ook de dadelstroop of honing bij en voeg 2 el water toe. Schep met een lepel door tot een korrelig beslag.

Stort 3/4 van het beslag in de springvorm en gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel uit te spreiden over de bodem van de vorm. Als je een mooie egale bodem hebt, voeg je langs de zijkanten van de vorm de rest van het beslag toe. Druk tegen de randjes van de springvorm aan, zorg dat dit overal gelijk verdeeld is.

Schuif de bodem van de havermout aardbeien taart nu de oven in en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.

Leg de blaadjes gelatine te weken in koud water.

Maak de mengkom even schoon, of pak een nieuwe, en meng de kwark met de kokosmelk. Voeg hier het vanillepoeder en de kokosrasp aan toe.

Knijp de blaadjes gelatine uit en doe in de steelpan. Voeg 2 el water toe, zet het vuur aan (laag!) en laat de blaadjes oplossen in het water. Schenk bij het kwark-kokosmelk mengsel en roer goed door.

Als de bodem is afgekoeld, schenk je de vulling erin. Nu mag je geduld hebben, want de vulling mag minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Maak de havermout aardbeien taart vervolgens af met verse aardbeien, blauwe bessen en nog wat kokossnippers of -rasp ter garnering.


 

Havermout ontbijt pizza (Lekkeretenmetlinda.nl)

voor 3 kleintjes of 2 grote

Bodem

  • 1 rijpe banaan
  • 100 gram havermout (of 50 gram havermout en 50 gram muesli zonder toegevoegde suikers)
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • optioneel: eetlepel rozijnen

Topping

  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1/2 citroen
  • fruit naar smaak: aardbeien en blauwe bessen

Hoe maak je de havermout ontbijt pizza klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Prak de banaan in een kom. Voeg de havermout, het ei en kaneel toe. Roer goed door elkaar. Als het goed is, heb je een dik mengsel.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak naar wens 2 of 3 hoopjes pizza.
  4. Zet 10 – 15 minuten in de oven, totdat de havermout bruin gebakken is.
  5. Ondertussen rasp je een halve citroen (1 theelepel) en pers de vrucht uit (1 eetlepel). Voeg dit toe aan de Griekse yoghurt.
  6. Was en snijd fruit naar keuze.
  7. Beleg de pizza met de citroen yoghurt en het fruit.

 

 

Yoghurt havermout pannenkoekjes met aardbeien (Mindyourfeed.nl)

Voor 6-8 kleine pannenkoekjes

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 75 gr havermout
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • topping; verse aardbeien of ander vers fruit
  • olie / boter om in te bakken

Nodig; mengkom, blender of koffiemolentje, (pannen)koekenpan

Bereiden: Maal eerst met een koffiemolentje of blender de havermout tot meel.

Doe de yoghurt in de mengkom en voeg hier het havermeel aan toe. Breek een ei boven de kom en kluts deze door de yoghurt met havermeel.

Prak een rijpe banaan tot moes en doe deze bij het beslag voor de yoghurt havermout pannenkoekjes. Voeg nu ook het bakpoeder en kaneel toe en roer alle ingrediënten door elkaar. Het klopt dat het beslag vrij dik is!

Verwarm een druppel olie in een (pannen)koekenpan en wacht tot de pan goed warm is. Schep dan met een (soep)lepel kleine beetjes beslag in de pan.

Bak de yoghurt havermout pannenkoekjes eerst aan de ene kant mooi bruin en wacht tot de bovenkant gestold is. Draai ze dan voorzichtig om en bak de andere kant bruin. Serveer met wat extra Griekse yoghurt en verse aardbeien. Geniet van je zondag!


 

 

Granola cups met mascarpone en rood fruit (Francescakookt.nl)

Wat heb je nodig

  • 150 gram granola
  • 1 vanaan, fijngeprakt
  • 2 eetlepels honing
  • 6 eetlepels kwark, kamertemperatuur
  • 6 eetlepels mascarpone, kamertemperatuur
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 6 eetlepels rood fruit naar keuze, in stukjes

 

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet 6 muffinvormpjes in.

2. Meng de granola met de banaan en honing. Verdeel dit over de 6 muffinvormpjes en bekleed daarmee de bodem en maak opstaande wanden (niet te hoog). Druk goed aan.

3. Zet de vormpjes 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze er daarna uit en druk de granola nog een keer aan met een lepel. Laat volledig afkoelen en stort daarna voorzichtig de cups uit de vormpjes.

Tip: je kunt de granola cups al een dag eerder maken. Bewaar ze dan na het afkoelen in een luchtdichte verpakking buiten de koelkast.

4. Klop de kwark los met de mascarpone, poedersuiker en vanille extract tot een romig mengsel. Proef en voeg eventueel extra poedersuiker of vanille extract toe naar smaak.

5. Vul de granola cups met het kwark-mascarponemengsel en garneer met het rood fruit.

Tip: strooi er eventueel nog wat geraspte pure chocolade of fijngehakte munt over.


 

 

Chocolade havermout ontbijtcake (Mindyourfeed.nl)

Voor 1 verwenontbijtje:

  • 25 gr havermout
  • 25 amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan
  • 1 el cacao
  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 2 el amandelmelk
  • verse aardbeien en rode bessen
  • Griekse yoghurt
  • boter om in te vetten

Nodig; klein ovenschaaltje, mengkom

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de banaan fijn en meng in de kom met de havermout en het amandelmeel. Voeg 1/2 tl bakpoeder toe, en de cacao, kaneel en de honing mogen er ook bij.

Tik een eitje boven de kom en roer deze samen met de amandelmelk door het beslag.

Vet het ovenschaaltje in met wat boter.

Bak de chocolade havermout ontbijtcake in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar. Enjoy!


 

 

Frambozen havermout crumble (Mindyourfeed.nl)

Voor 2 verwen ontbijtjes:

  • 100 gr (diepvries) frambozen
  • 1 zoete appel
  • 2 el havermout
  • 2 el amandelmeel
  • 2 el boter of kokosolie
  • 1 el honing
  • Griekse yoghurt of kwark

Nodig; 2 kleine ovenschaaltjes, mengkom

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Doe de appel samen met de frambozen in de kom en schep goed door. Verdeel het fruit over de 2 kleine ovenschaaltjes.

Maak de kom even schoon – of pak een nieuwe – en doe hier nu de havermout, het amandelmeel, de boter of kokosolie en de honing in. Je zou de boter of olie even kunnen laten smelten, maar de temperatuur van je handen is waarschijnlijk warm genoeg om de boter te kunnen kneden. Gebruik die handen dan ook om de crumble te maken, kneed alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat.

Schep de havermout crumble op het fruit en schuif de schaaltjes nu voor 20 minuten de voorverwarmde oven in. Als er een mooi bruin korstje op de havermout is gekomen, is je ontbijtje klaar. Ik at er trouwens wat Griekse yoghurt bij, maar kwark of plantaardige zuivel kan natuurlijk ook. Enjoy.

Volg:

12 Reacties

  1. 21 februari 2018 / 11:05 AM

    wat een heerlijke ontbijtjes zeg! Zo is het helemaal niet erg om vroeg op te moeten staan 🙂

  2. 21 februari 2018 / 11:08 AM

    Wauw, wat een super lekkere ontbijtjes! Zo is het echt een feestje om te ontbijten!

  3. 21 februari 2018 / 1:49 PM

    Wat een goede ideetjes! Ik krijg hier spontaan trek van…

  4. 21 februari 2018 / 2:23 PM

    Ah dat ziet er allemaal super lekker uit! Kom maar door met die pannenkoeken hoor 😀

  5. 21 februari 2018 / 6:35 PM

    Zo dat ziet er allemaal super lekker uit en wat een prachtige foto’s.
    Dit ziet eruit alsof het uit een magazine komt 😉

    Xoxo

  6. 22 februari 2018 / 8:20 AM

    Wauw, met zulke heerlijke en feestelijke ontbijtjes wordt het nog bijna een feestje om ‘s ochtends vroeg je bed uit te komen. Wat zien ze er allemaal lekker uit!

  7. 22 februari 2018 / 8:46 AM

    Wat ziet dit er allemaal heerlijk uit! Ik krijg er honger van!

  8. 22 februari 2018 / 9:04 AM

    Wat een heeeerlijke onbijtjes zijn dit stuk voor stuk! Die ga ik onthouden voor het weekend!

  9. 22 februari 2018 / 10:01 AM

    Oei dit zit er echt overheerlijk uit. Ik ga zeker wat recepten proberen.

  10. 24 februari 2018 / 11:01 AM

    Ooh wat leuk om te lezen, die ontbijtjes zien er stuk voor stuk heerlijk uit!
    Liefs,
    Yara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *